Összecsapások izraeli telepesek és palesztinok között

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Videófelvételek örökítették meg kedden, ahogy több tucat maszkos telepes kövekkel dobál palesztinokat Har Hebron déli részén, Júdea és Szamáriában. Az incidens során 12 személy megsérült.


Az eseményre – tudósít az ujkelet.live – Kirbat al-Mufkara falu közelében került sor, ahol a telepesek körülbelül 16 palesztin járművet és víztartályokat is megrongáltak.

Válaszul a palesztinok kövekkel dobálták a telepeseket, közülük hármat könnyebben megsebesítettek. A helyszínre érkező izraeli katonák könnygázt és villanógránátokat vetettek be, valamint letartóztattak két palesztint és egy telepest.

A palesztinok szerint a helyszínre érkező katonák könnygáz patronokat lőttek a falu házaira. A hadsereg szerint az egyik katona könnyű sérülést szenvedett, miután eltalálta egy kő.

A 12 sérült között volt egy 3 éves fiú is, aki fejsérülést szenvedett, és közepesen súlyos állapotban a beersevai Szoroka Orvosi Központba szállították.

A Har Hebron Regionális Tanács vezetője, Jochai Damari az incidenssel kapcsolatban megjegyezte, hogy ,,a kép összetett”, valamint azt mondta, a szóban forgó telepesek nem a régió lakosai, és azt állították, hogy kövekkel támadták rájuk.

,,A mi utunk nem az erőszak, sem katonák, sem arabok ellen” – mondta, hozzátéve, hogy a palesztinokról köztudott, hogy összecsapásokat váltanak ki „zavargásokkal és anarchistákkal való együttműködés” révén.

Damari szerint Havat Maon telepes előőrs biztonsági őrének járművében károk keletkeztek a palesztinok kődobálásai következtében.

Damari tárgyal a katonasággal, a Sabak biztonsági szolgálattal és a rendőrséggel, hogy megkapják a vizsgálat eredményét.

Palesztin lakosok szerint az incidens azután kezdődött, hogy egy palesztin pásztor jelentette a helyieknek, hogy telepesek istállóba állították a juhait, ezt követően néhány palesztin érkezett a helyszínre, hogy segítsenek a telepeseket elzavarni. Körülbelül fél órával később, délután 2 óra tájban 80-100 telepes érkezett elfedett arccal a faluba. „Ez volt a legtöbb, amit láttam a korábbi támadásokhoz képest”-mondta Baszel al-Adra, a közeli al-Tuwani falu aktivistája. „A falu szintén minden házát és autóját meglátogatták” – tette hozzá.

Teljes cikk

[popup][/popup]