Ortodox film csak nőknek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy ultra-ortodox filmrendező alkotását csak nők számára rendezett vetítésen mutatták be Londonban.

Jelenet a filmből

Jelenet a filmből

Mégiscsak megtartották a kizárólag női közönségnek szóló vetítést Londonban, annak ellenére, hogy két, korábbra tervezett, női vetítést már töröltek.

A londoni Jewish Chronicle beszámolója szerint múlt péntek délután egy privát, csak meghívottaknak szóló vetítésen mutatták be Rechy Elias:Gift of Fire” (A tűz ajándéka) című filmjét London egyik zsidó közösségi központjában. Az eseményen ortodox és nem ortodox asszonyok egyaránt részt vettek.

A közösségi ház korábban törölte a 2015 Izraeli Film és Televíziós Fesztivál keretében programjára tűzött, csak nőknek szánt bemutatót, mivel jogtanácsosai óva intették: a férfi nézőközönség kizárása az angol egyenlőségi jogok megsértését jelentenék.

És valóban: egy férfi mozilátogató által az Egyenlőség és az emberi jogi Bizottsághoz benyújtott panasz miatt a korábbi előadásokat le kellett mondani.

Törölték a film London Camden negyedében tervezett bemutatóját is, mivel a filmszínház vezetősége úgy döntött, hogy nem hajlandóak a férfi nézőközönséget kirekeszteni.

A Tűz ajándéka egy fiatal vallásos zsidó nő történetét meséli el, aki hamis személyazonossággal vészeli át a 15. századi spanyol inkvizíció üldözését. A filmben nők táncát és énekét is láthatjuk, amelyet ortodox felfogás szerint férfiaknak nézni illetlenség. A Guardian szerint a filmet eddig kizárólag zsidó kulturális központokban mutatták be.

A Jewish Telegraphic Agency cikkét Mika Klára fordította.

 

[popup][/popup]