Oroszországban terroristának minősítették Garri Kaszparovot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) felvette csütörtökön a terroristák és szélsőségesek általa vezetett listájára Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot.

A 61. évében járó, emigrációban élő volt szovjet és orosz sakkozót egy moszkvai bíróság 30 ezer rubel (mintegy 120 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte a külföldi ügynökökről szóló törvény be nem tartása miatt. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) által összeállított jegyzőkönyv szerint Kaszparov elmulasztotta feltüntetni, hogy ilyen jellegű tevékenységet folytat – tudósít a Népszava.

Egy hónappal ezelőtt ugyanez a bíróság 40 ezer rubelre bírságolta őt meg, amiért külföldi ügynökként való megjelölés nélkül terjesztett anyagokat az interneten. Miután Kaszparov sportkarrierje befejezése után politikai pályára lépett, az orosz minisztérium tavaly májusban felvette őt a külföldi ügynökök nyilvántartásába.

A politikus 2013-ban hagyta el Oroszországot. A Rigában szerkesztett ellenzéki Meduza hírportál szerint a Litvániában élő Kaszparov 2016-ban Ivan Tyutrinnal, az orosz Szolidaritás mozgalom korábbi ügyvezető igazgatójával közösen megalapította a Szabad Oroszország Fórumot. A szervezet az ukrajnai háború kitörése óta háborúellenes konferenciákat tart, az orosz parlamenten kívüli ellenzék képviselőinek részvételével.

*

Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi két éve, az Ukrajna elleni orosz offenzíva megindítása után két héttel, Oroszország agressziója elleni tiltakozásképpen száműzetésbe vonult, és távozásra szólította fel az ott élő zsidókat is. Goldschmidt a nyomás ellenére sem volt hajlandó támogatni az orosz háborús politikát.

Az orosz igazságügyi minisztérium 2023 nyarán “külföldi ügynök”-nek nyilvánította a volt moszkvai főrabbit.

[popup][/popup]