Oroszország kitessékelné a Zsidó Ügynökséget

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az orosz kormány arra utasította a Zsidó Ügynökséget (Jewish Agency for Israel / Szohnut), hogy hagyjon fel mindennemű tevékenységével az ország területén. Mint arról a Zsidó Ügynökség illetékesei beszámoltak, jelenleg az izraeli Külügyminisztériummal és a Miniszterelnökséggel egyeztetve mérlegelik a lehetőségeket: milyen választ küldjenek.

Moszkva, Kreml

„A Zsidó Ügynökség oroszországi küldöttsége munkájának része, hogy időnként bizonyos kiigazításokat kell végrehajtania a hatóságok előírásainak megfelelően” – közölte a szervezet.

„A hatóságokkal való kapcsolattartás folyamatos, és a cél az, hogy az illetékes szervek által meghatározott szabályok szerint folytassuk tovább a tevékenységünket. Most is egy ilyen párbeszéd zajlik.”

A mostani kormányzati utasítás, amely arra kényszeríti a Zsidó Ügynökséget, hogy megszüntesse oroszországi tevékenységét, korábban nem látott mértékben áshatja alá az orosz zsidók lehetőségeit az alijára.

A Zsidó Ügynökség a világ legnagyobb nonprofit zsidó szervezete, melyet 1929-ben hoztak létre a Cionista Világszervezet (WZO) operatív ágaként.

Deklarált célja, hogy biztosítsa minden zsidó ember számára az egymás közti, illetve Izraellel való kapcsolattartását, éljen bárhol is a világban. (JPost/Hetek/Mazsihisz.hu)

[popup][/popup]