Oroszország: cseretárgyként tartanak fogva egy 26 éves amerikai-izraeli állampolgárt

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a hétvégén felhívta az Oroszországban drogcsempészetért 7,5 börtönre ítélt Naama Issachar édesanyját.

Naama Issachar

Az izraeli-amerikai kettős állampogár Naama Issachar néhány hónappal ezelőtt átutazóban volt a moszkvai repülőterén, hazafelé tartva Indiából Izraelbe.

A vámtisztviselők közel 10 gramm marihuánát találtak a bőröndjében, és letartóztatták kábítószer-birtoklásért. Néhány héttel később a vádakat súlyosbították kábítószer-csempészeti kísérletre.

Yaffa Issachar a Walla híroldalnak szombaton azt nyilatkozta, hogy Netanjahu sajnálatát fejezte ki a Naamára kiszabott súlyos büntetés miatt.

„Arra kértem, hogy segítsen nekem. Ő az egyetlen, aki tenni tud valamit. Nincs más, akihez fordulhatnék. Nem tudom, hogyan fogunk túljutni ezen, nem tudom, mi fog történni, ha az ügy az amerikaiakhoz kerül. Noha amerikai vagyok, és Naama is amerikai, könnyebb számomra Izrael Állammal együttmúködni, mint az USA-val. Érzékelhető az a nagy szeretet, amit itt kapunk, a médiától, a kormánytól, az emberektől.”

A Reuters szerint Issachar nagybátyja, Israel Cohen az unokahúgát úgy jellemezte, mint „egy túszt, akit elraboltak annak érdekében, hogy alkut kössenek egy orosz hackerért.” Dan Shapiro az USA korábbi izraeli nagykövete Twitteren az üggyel kapcsolatban azt írta, hogy az oroszoknak „nem lenne szabad Naama Issachart alku tárgyaként kezelni egy teljes más ügy kapcsán.”

„Megmondtuk neki, hogy fellebbezni fogunk. Remeg, mint a nyárfalevél … a büntetés mértéke nincs összhangban azzal, amit tett,” nyilatkozta Yaffa Issachar péntek este a 12-es csatornának, majd nyilvános felhívást intézet Netanjahuhoz: „Könyörgöm. Ki kell szabadítania. Szörnyű körülmények között él. Van szögesdrót és kutyák, és arra alszik el, hogy dörömbölnek a vasajtókon.”

Issachar ügyvédje a 12-es csatornának megjegyezte, hogy Oroszország történetében még soha nem tartóztattak le személyt kábítószer-csempészetért anélkül, hogy ne lépett volna be az országba.

„Naama nem ment át a határellenőrzésen. Poggyásza a légitársaság kezében volt, és csak Tel Avivba érkezésekor kaphatta volna meg,” mondta Alexander Tayus. „Jogilag nem követett el bűncselekményt Oroszországban. Lehet, hogy a döntés egyszerűen azért van, mert izraeli, és nem jogi hanem politikai megfontolások állnak a hátterben.”

Izraeli tisztviselők pénteken megerősítették a helyi médiának, hogy Oroszország egy sikertelen fogolycsere során megkísérelte alkutárgyának használni a 26 éves Naama Issachart.

Az Oroszország által javasolt csere magában foglalta Issachar szabadon bocsátását egy orosz hackerért cserébe, akit Amerikának készülnek kiadni. Az izraeli tisztviselők úgy vélik, az erőfeszítések mögött az orosz biztonsági szolgálatok állnak, és Issachar szokatlanul szigorú büntetése az orosz javaslat Izrael általi elutasításának eredménye.

Teljes cikk

[popup][/popup]