Orbán: Helytelen a migrációs vitába belekeverni Soros zsidó származását vagy az antiszemitizmust

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Ma szelektív sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnök, amiből számos ellenzéki médiumot kirekesztettek.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Kormányinfón, melyet általában a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely tart, ezúttal a kormányfő állt a kiválogatott lapok és elektronikus médiumok rendelkezésére.

Szóba került az antiszemitizmus és a zsidóság kérdése is.

A TV2 a Jobbikról és az ellenzék brüsszeli tüntetéséről kérdezte a miniszterelnököt.

Orbán Viktor azt üzente a Jobbik frakcióvezetőjének, Gyöngyösi Mártonnak, hogy a politikában nem szabad az ördöggel is összeállni (Gyöngyösi szerint Orbán ellen az ördöggel is….), és aki ilyet mond, „abba már bele is bújt a kisördög”.

Az ellenzék összefogásáról Orbán azt gondolja, hogy a baloldalnak történelmileg is meg kellene közelítenie a témát, és nem szabadna elfogadnia semmilyen szélsőjobboldali vagy antiszemita erőt szövetségesként.

A 888.hu aligha meglepően Soros Györgyről kérdezte a miniszterelnököt, aki Sorost mint nagy erőforrásokkal rendelkező, a bevándorlást sok szempontból irányító személyiséget nevezte meg. “Soros György a mi honfitársunk, magyar állampolgár” – fogalmazott, de Orbán szerint nem fogadható el, hogy az egyik oldal (mármint az övé) transzparens, míg a másik rejtőzködik.

A miniszterelnök szerint káros, ha a közéleti szereplők vagy a média a vitába belekeveri Soros zsidó származását és az antiszemitizmust. Orbán szerint Közép-Európában csökken az antiszemitizmus, míg Nyugat-Európában nő, mert a migráció az antiszemitizmus jellegét is átalakítja.

A Heti Tv felvetésére reagálva a miniszterelnök úgy fogalmazott: megfontolandó a Zsidó Közösségi Kerekasztal valamilyen formában történő újraindítása.

[popup][/popup]