Önkritikus ex-izraeli vezetők, lengyel thriller és a rabbi macskája

Írta: Szombat /kibic.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

November 7. és 10. között második alkalommal lesz Budapesten Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI).

Többek között látható majd egy izraeli titkosszolgálati vezetőkkel készített dokumentumfilm, a The Gatekeepers, amelyben a megszólalók kritizálják Izrael palesztin-politikáját, egy Lengyelországban nagy port kavart thriller, az Ezután és A rabbi macskája című gyerekeknek szóló animációs film.

Zsifi_The_Gatekeepers

The Gatekeepers – A Sin Bet titkai

A filmfesztivál célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról, filmalkotások formájában. A ZSIFI négy napja alatt 9 játékfilm, 8 dokumentumfilm, 10 izraeli kisfilm és egy 8 filmből álló Garas Retrospektív válogatás kerül vetítésre a KINO Caféban.

A legérdekesebbnek talán a The Gatekeepers – A Sin Bet titkai című, idén Oscar-díjra is jelölt dokumentumfilm ígérkezik, mely az izraeli titkosszolgálat hat korábbi vezetőjének visszaemlékezése. Az eddig sohasem látott archív felvételekkel tűzdelt dokumentumfilm többek közt palesztin vezetők kiiktatását és Izrael gázai bombázását is taglalja a Sin Bet korábbi vezetőinek visszatekintésében. A titkosszolgálati vezetők részben önkritikát gyakoroltak a filmben, és kétségeiknek adtak hangot Izrael jelenlegi vezetésével, valamint a zsidó állam palesztin-politikájával kapcsolatban.

Fontos bemutató lesz a mai lengyel thriller egyik legjobbjának tartott Wladyslaw Pasikowski Ezután (Poklosie) című játékfilmje is, mely tavaly óta óriási viharokat kavar Lengyelországban. A Jan Tomasz Gross, USA-ban élő lengyel kutató által írt Szomszédok című könyv ihlette filmben felelevenedik, miként mészárolták le a kelet-lengyelországi Jedwabne kisváros lakói zsidó szomszédaikat. A film nagy belpolitikai vitát kavart, vetítését több lengyel moziban is levették a műsorról.

A fesztiválon látható még többek között az Oscar-díjas Jean Dujardin főszereplésével az OSS 117 – A riói küldetés című francia film, valamint a gyerekeknek is szóló A rabbi macskája című animációs film, amely szinkronizálva tekinthető meg.

A Zsidó Filmfesztivál honlapját lásd itt.

 

 

[popup][/popup]