Obamával ellentétben Trump nem ragaszkodik a kétállami megoldáshoz

Írta: Járai Judit / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Politico értesülései szerint a Trump-kormányzat nem szorgalmazza tovább a kétállami megállapodást az izraeliek és a palesztinok között.

A Politico című amerikai lap értesülései szerint Donald Trump az izraeli kormányfővel szerdán kezdődő megbeszélésein nem szorgalmazza majd a kétállami megoldást az izraeliek és a palesztinok között.

A lap a Fehér Ház egyik – neve elhallgatását kérő – tisztségviselőjére hivatkozva közölte, hogy a Trump-kormányzat ugyan nyitott az úgynevezett kétállami megoldásra – tehát arra, hogy Izrael állama mellett létrejöjjön a palesztin állam is -, de nem ragaszkodik hozzá.

“Ez olyasvalami, amiben a két érintettnek kell megegyeznie” – fogalmazott a tisztségviselő, hozzátéve, nem az Egyesült Államok dolga, hogy ráerőltesse elképzeléseit másokra, Washington figyel mindkét félre, s a béke megteremtése érdekében kész a segítségre. “Az a kétállami megoldás, amely nem hozza el a békét, nekünk nem célunk, a cél a béke megteremtése, s ha a felek ezt kétállami formában valósítják meg, vagy másként, mi abban segítünk nekik” – szögezte le a lap forrása.

A Politico ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az idézett tisztségviselő megfogalmazása az Egyesült Államok eddigi politikájának esetleges megváltozását jelzi. A “kétállami megoldást” ugyanis Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő óvatosan szokta “kezelni”, az izraeli jobboldal ugyanis elveti ezt, mondván, hogy Izrael államisága már megvan, a palesztinok államisága pedig szerintük nem jelent garanciát a békére. Ugyanakkor – elemzi a helyzetet a Politico – nehéz elképzelni, hogy a palesztinok aláírnának egy olyan megállapodást, amelyben nem szerepel az önálló palesztin állam létrehozása és elismerése.

Az izraeli kormányfő szerdán kezdi meg tárgyalásait a Fehér Házban Donald Trump elnökkel.

 

[popup][/popup]