NYT: Izrael konzultált Bidenékkel mielőtt két titkos csapást mért Iránra

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Bennett-kormány konzultált a Biden-kormánnyal, mielőtt két titkos csapást mért volna Iránra. Most azonban ismét kiéleződtek a régóta fennálló nézeteltérések Teherán nukleáris programjának kezelésével kapcsolatban, számolt be szombaton a New York Times.

Joe Biden amerikai elnök és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a Fehér Házban, első találkozójukon 2021. augusztus 27. Fotó: Avi Ochajon/GPO

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

A lap jelentése több mint egy tucat amerikai és izraeli tisztviselővel folytatott beszélgetésen alapult.

A források szerint Izrael beszélt az Egyesült Államokkal egy titkos rakétabázisa elleni csapás előtt szeptemberben, és júniusban amikor egy olyan létesítményt vett célba, amely urándúsításra használt centrifugák alkatrészeit gyártotta.

Izrael nyilvánosan nem vállalta a felelősséget egyik csapásért sem.

A jelentés szerint a konzultációk nyomán a Fehér Ház dicsérte Naftali Bennett miniszterelnök kormányát, amiért „sokkal nyíltabb vele”, mint amilyen Benjamin Netanjahu korábbi miniszterelnök volt.

A jelentés szerint azonban egyre nő a feszültség Washington és Jeruzsálem között, mivel az Egyesült Államok és Izrael megosztott abban, hogy az iráni célpontok elleni csapások hatékony lépések-e, Izrael úgy véli, Teherán nukleáris programja komoly ütést szenvedett, míg egyesek az Egyesült Államokban úgy értékelték, a szabotázs miatt Irán korszerűbb technológiával építi újjá létesítményeit.

A jelentés szerint Jeruzsálem aggódik amiatt, hogy ha nukleáris megállapodás jönne létre Iránnal, Washington megpróbálja megakadályozni, hogy Izrael további csapásokat hajtson végre. Az izraeli tisztviselők állítólag biztosítékot kérnek az Egyesült Államoktól, hogy szükség esetén továbbra is intézkedhessenek.

Egy magas rangú izraeli titkosszolgálati tisztviselő azt nyilatkozta az újságnak, hogy az iráni katonai helyszíneken végrehajtott szabotázsműveletek „bénító paranoiához vezettek az iráni kormány élén”. Sok amerikai tisztviselő azonban úgy vélte, hogy a taktika vagy hatástalan volt, vagy csak „füvet nyír” – azaz lehet, hogy lassítja az atomprogramot, de nem állítja meg.

Mindeközben a jelentés szerint Beni Gantz védelmi miniszter és David Barnea, a Moszad vezetője a múlt héten új hírszerzési adatokkal utaztak Washingtonba. Azonban az amerikaiak keményebb retorikája ellenére az izraeli tisztviselők továbbra is aggódnak, hogy az Irán felé tett diplomáciai erőfeszítések folytatódnak.

Ezek az aggodalmak a hónap elején Bennett és Antony Blinken amerikai külügyminiszter közötti beszélgetésben is megmutatkoztak, amikor az előbbi azt mondta, hogy Irán „nukleáris zsarolást” alkalmaz taktikaként, ezért az Egyesült Államoknak azonnal le kell állítania a tárgyalásokat.

A New York Times szombaton arról számolt be, hogy a hívás során Bennett azt mondta, hogy a zsarolás Irán részéről az urándúsítás százalékos arányának növelésében valósult meg.

ujkelet.live

Címkék:Izrael, Joe Biden, Naftali Benett

[popup][/popup]