Nyílik a Sorsok Háza

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Nagy erőkkel készül a Sorsok Háza a Józsefvárosi pályaudvaron. Forrásaink szerint már ősszel megnyílik a nagyszabású kiállítás, amit eddig a legszigorúbb titokban tervezett és épített Schmidt Mária. 

sorsok háza épül népszava

(fotó: Vajda József, Népszava)

Javában épül a kiállítás, melyhez nemrégiben több ingatlant is hozzácsaptak, és 667 millió forinttal megemelték a projekt 6,6 milliárdos költségvetését. Kérdésünkre ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökség azt válaszolta: az oktatási funkciók tették szükségessé a bővítést, ami tartalmazza a pályaudvarhoz kapcsolódó, használaton kívüli, elavult és leromlott három MÁV épület teljes felújítását és átépítését, tanösvény megvalósítását, és a megnövekedett közműigények kiszolgálását.

Az 1938-1946-ig tartó időszakot átfogó tárlatát két hatalmas toronyban helyezik el. Az egyik torony az áldozatok meggyilkolását mutatja be. A vagon-elemekkel burkolt magaslat tetején egy Dávid-csillagot formázó hídon lehet átmenni a másik toronyba, ahol a deportálásokból visszatértek históriáját mondja el a tárlat. A szó szoros értelmében, mert a kiállítás legfőbb eleme a túlélőkkel készült interjúk lesznek. Természetesen, mint a Terror Házában, a bűnösök is megjelennek. Azt korábban is hangsúlyozta Schmidt, hogy nem kronologikus, eseménytörténeti kiállítás lesz. Így nem tudni, hogy a társadalmi felelősség kérdésével milyen mélyen foglalkozik majd.

Gondolhatnánk egy augusztus 13-i közleményt olvasva, hogy szent a béke Schmidt Mária és a Mazsihisz között. Ugyanis Andrew Baker rabbi, az Amerikai Zsidó Bizottság nemzetközi igazgatója, Andrew Burns, a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) elnöke, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Haraszti György, a Holokauszt Dokumentációs és Kutatóközpont Kuratóriumának elnöke és Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója egyetértettek abban, hogy nemzetközi munkacsoport jön létre, amely véleményt mond majd a kiállítások tartalmáról és kontextusáról. Ugyancsak az IHRA-val együttműködésben egy másik tudományos munkacsoport is alakul majd annak érdekében, hogy segédkezzen a Sorsok Háza részeként létrehozandó oktatási központ anyagainak és módszereinek kialakításában.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]