Nyaktörő tempóban végzi a koalíció az igazságügyi átalakítást

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli médiában megjelent riportok szerint a koalíció már a hét elején a parlamenti plénum elé szándékozik vinni a bírósági felülvizsgálati csomag azon részét, mely lehetőséget nyújt a parlamenti képviselőknek, hogy szinte minden törvényt újraalkossanak, a Legfelsőbb Bíróság esetleges vétója ellenére.

Szimcha Rothman a reformtervet tárgyaló Kneszet-bizottság elnöke (Fotó: YouTube)

Mindezt állítólag a koalíció ultraortodox szövetségeseinek nyomására miatt tűzik sürgősen napirendre – tudósít az ujkelet.live.

A háredi pártok ugyanis ki akarják iktatni azokat a bírósági döntéseket, amelyek szerintük ellentétesek a vallási előírásokkal. Ezek főleg a közös teherviselésére vonatkoznak, mint például a kötelező katonai szabályozó törvények.

A média szerint a javaslat, a kormány az igazságszolgáltatás és ezen belül a bírósági hatásköreinek radikális gyengítésére irányuló átalakításának részeként, már hétfőn vagy kedden a plénum elé kerülhet előzetes olvasatra.

A rohamos gyorsasággal napvilágot látott új javaslat biztosítja a koalíció képviselői számára, hogy szinte minden esetben hozzáadjanak egy úgynevezett „mentelmi záradékot”, amely a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati jogát de facto hatályon kívül helyezi, ráadásul a mentelmi záradék akkor is alkalmazható lesz, ha a szóban forgó törvény egyértelműen ellenkezik Izrael valamelyik alaptörvényével.

A héber médiának név nélkül nyilatkozó források, ugyan nem egyértelműen, de egy 61 mandátumos „felülbíráló törvényjavaslat” előterjesztését említik, azaz a plénum 61 tagjának egyszerű többsége lehetővé tehetné a Legfelsőbb Bíróság döntéseinek hatályon kívül helyezését.

A záradékra vonatkozó javaslat hangsúlyozását – akár a bírák kiválasztására vonatkozó politikai koncentráció részeként, az ultraortodox pártok, különösen az Jahadut HaTora követelik.

Teljes cikk

[popup][/popup]