November elsején kezdődik az izraeli koronavírus-vakcina tesztelése embereken

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Védelmi Minisztérium vasárnap bejelentette, hogy koronavírus-vakcinájának első emberi kísérletei jövő vasárnap, november 1-jén kezdődnek.

Az oltás nevét: Brilife, az egészség (héber: bri’út) és az élet (angol: life) szavakból összerakva.

Az Izraeli Biológiai Kutatóintézet először két résztvevővel kezdi meg a tesztelés első szakaszát, a hónap során pedig ezt a számot 80-ra növeli. Ha a tesztszemélyek jól reagálnak az oltásra, és szervezetükben antitestek alakulnak ki a vírus ellen, akkor a résztvevők köre decembertől 960 főre bővül.

Ha ez a nagyobb csoport is jól reagál a vakcinára, akkor 2021 áprilisában vagy májusában mintegy 30 000 embernek fogják beadni az injekciót. Ha ekkor sem jelentkeznek komolyabb mellékhatások, akkor engedélyezni fogják az oltást a teljes lakosság számára.

A Védelmi Minisztérium közölte, hogy a vizsgálatokat két kórház végzi: a Tel-Aviv melletti Siba Orvosi Központ és a jeruzsálemi Hadasza Kórház.

A résztvevők minden esetben injekciót kapnak: vagy valódi oltást, vagy placebót. Néhány órás megfigyelés után hazaengedik, és három héten keresztül figyelemmel kísérik őket, hogy ellenőrizzék a mellékhatásokat, és biztosítsák a beoltottak stabil állapotát.

„Ez a remény napja Izrael polgárainak, köszönhetően az Izraeli Biológiai Kutatóintézet kutatóinak. Alig két hónappal ezelőtt megkaptam az első injekciós üveget a vakcinával. Ma már 25 000 vakcina-dózissal rendelkezünk, és megkezdjük a teszt következő szakaszát”- mondta Beni Gantz védelmi miniszter.

„Szeretnék köszönetet mondani a több tucat kutatónak, akik éjjel-nappal dolgoznak ezen a nemzeti misszión, az Egészségügyi Minisztériummal teljes együttműködésben. Ebben a komplex időszakban ti vagytok a ‘kommandósok, akik megnyitják az utat Izrael polgárai számára. Nemzetközi és történelmi jelentőségű küldetést vállaltatok”.

A tesztelés első szakaszába egészséges, 18–55 éves résztvevőket vonnak be; a második szakaszban egészséges, 18 évesnél idősebb résztvevőket tesztelnek; a harmadik szakasz pedig nem korlátozza a résztvevők életkorát vagy egészségi állapotát.

A tesztelés második szakaszában a Védelmi Minisztérium szerint a tudósok célja az „oltásbiztonsági célok teljesítése, a hatékony adagolás és az oltás hatékonyságának további meghatározása”.

A harmadik és egyben utolsó szakasz biztosítja a hatékonyságot az egész populáció számára.

Az állami laboratórium egy létező vírusra, az Indiana vesiculo vírusra, más néven VSV-re alapozta a vakcináját.

„Ez egy modern vakcina a globális technológia élvonalában, amely egyetlen dózisban biztosítja a szükséges védelmi szintet” – közölte a Védelmi Minisztérium.

A vakcinát először kis állatokon – egereken, hörcsögökön és nyulakon – tesztelték, majd sertéseken folytatták a próbát.

Ezután nyílt meg az út, hogy embereken is kipróbálják az oltóanyagot.

A Védelmi Minisztérium szerint nagyjából 15 millió adag vakcinát képesek előállítani. Eddig 25 000 adagot gyártottak az emberi kísérletek első és második szakaszához.

„Most kezdünk egy döntő fázist [az oltás kifejlesztésében]: a klinikai vizsgálatok fázisát. Hiszek tudósaink képességeiben, és bízom abban, hogy biztonságos és hatékony vakcinát tudunk előállítani. “- mondta Smuel Sapira, a Biológiai Kutatóintézet igazgatója.

„Továbbra is Izrael polgárainak egészsége, valamint Izrael Állam gazdasága és társadalma javára fogunk dolgozni. Végső célunk 15 millió adag Izrael Állam lakói és közeli szomszédaink számára”.

Teljes cikk

 

Címkék:Covid 19, Izrael, oltás

[popup][/popup]