Nincs költségvetés Izraelben – nem is lesz?

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az egységkormány megállapodás létrejöttében jelentős szerepet vállaló Arije Deri belügyminiszter, a szefárd ultraortodox Sasz párt elnöke hétfőn figyelmeztette a kormányzó Likudot és partnerét, a Kék-Fehért, hogy hagyják abba a koalíció felbontásávál kapcsolatos fenyegetéseket, mondván, az izraeliek soha nem bocsátják meg nekik, ha ismét választásokra kerül sor.

Gantz és Netanjahu

„Az izraeli nép nem fog megbocsátani nekünk, ha választásokra megyünk – mondta Deri a 12-es csatornának nyilatkozva. „A nép nem értik ezt a vitát, és azt akarják, hogy együtt dolgozzunk.”

Deri azt mondta, hogy továbbra is próbál kompromisszumot elérni a felek között.

„Mindenkivel beszélek, és különféle kompromisszumokat próbálok keresni. Túl kell jussunk ezen. Ez egy széles kormány, aminek a létrehozásáért nagyon keményen dolgoztunk, folytatódnia kell”.

A vita elsősorban a költségvetés körül forog, Benjamin Netanjahu miniszterelnök egyévest, míg Beni Gantz védelmi miniszter és rotációs miniszter kétéves költségvetést akar.

Deri nem foglalt állást az interjúban, hogy személy szerint melyik opciót preferálja.

„Megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy kompromisszumot találjunk a költségvetés ügyére” – mondta. „Mindenkinek kompromisszumot kell kötnie, emiatt nem buktathatjuk meg a kormányt.”

A törvény előírja, hogy minden költségvetés elfogadása nélkül létrehozott kormánynak 100 napon belül jóvá kell hagynia a költségvetést, különben új választásokat kell tartani. A jelenlegi kormány május 17-én tette le az esküt, és a 100 napos határidő augusztus 25-én jár le.

Gantz ragaszkodik a kétéves költségvetés elfogadásához, ahogy az a koalíciós megállapodásban szerepel, Netanjahu miniszterelnök ragaszkodik az egyéves költségvetés elfogadásához. Az egyéves verzió lehetőséget adna Netanjahu számára, hogy júniusban új választásokra kerüljön sor, feltéve, hogy miniszterelnöki ideje alatt nem megy át a 2021-es költségvetés. Ebben a helyzetben Netanjahu miniszterelnök maradhatna egy átmeneti kormány élén, amíg az új választásokat megtartják.

A Haaretz két hete politikai forrásokat idézve arról számolt be, hogy Netanjahu úgy döntött, nem engedi át a 2020-as költségvetést, ami automatikusan új választásokat eredményez november 18-án.

Netanjahu másnap egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „nem törekszem választásokra”, „abszurd”-nak nevezve az ezzel kapcsolatos riportokat. A miniszterelnök Gantzot és pártját hibáztatta a költségvetési tárgyalások késése miatt.

A 12-es csatorna vasárnapi riportja szerint a kincstár tisztviselői attól tartanak, hogy Izrael nemzetközi hitelminősítését lerontja, ha az állami költségvetést a hónap végéig nem hagyják jóvá.

Teljes cikk

Címkék:Gantz, költségvetés, Netanjahu

[popup][/popup]