Nikki Haley az ENSZ-ben: Egyetlen ország sem gyakorolna nagyobb önmérsékletet Izraelnél

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Nikki Haley az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt mondta kedden, hogy Izrael kivételes önmérsékletet tanúsított hétfőn, amikor több mint 60 tüntető meghalt az összecsapásokban a gázai határon.

Nikki Haley az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete 2017. december 18-án. fotó: AFP Photo/Kena Betancur

Haley azon kevesek közé tartozott, aki a Hamász terrorszervezetet tette felelőssé a történtekért, és Izrael mellé állt az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén, amelyet a hétfői halálos összecsapások miatt hívtak össze.

Miután a nagykövetek ritka eseményként egy perc néma csenddel emlékeztek a gázai halottakra, Haley azt mondta, Izrael Hamász szélsőségesekkel néz szembe, akik arra buzdítják az embereket, hogy lángoló tárgyakat dobáljanak át a kerítés izraeli oldalára, és próbálják meg áttörni a határkerítést.

“Félreértés ne essék, a Hamász elégedett a tegnapi eredménnyel,” – mondta.

Elutasítva a többi ENSZ nagykövet által megfogalmazott izraeli bírálatot Haley kijelentette, egyetlen ország sem cselekedett volna ugyanilyen mérsékelten.

“Kik azok közülünk, akik hagynák ezt a fajta tevékenységet a határaikon? Senki sem hagyná. Ebben az ülésteremben egyetlen ország sem gyakorolna nagyobb önmérsékletet Izraelnél.”

A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint 60 tüntető meghalt, és több mint 2700 megsebesült az elmúlt hetek legnagyobb zavargása során a határ mentén rendezett “Visszatérés Menetén”.

A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád elismerték kedden, hogy a gázai határkerítésnél megölt 60 tüntetőből 13 terrorszervezetük tagja volt. Izrael ugyanakkor azt nyilatkozta, a halottak közül legalább 24 gázai terrorszervezetekhez tartozott.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]