Netanjau: Nem lesz másik Hamasz, Izrael megtartja a teljes biztonsági ellenőrzést

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu miniszterelnök november 11-i sajtótájékoztatóján jelezte, hogy Izrael ellenezni fogja a Palesztin Hatóság visszatérését a Gázai övezetbe a Hamász elleni háborút követően.

Benjamin Netanjahu

Ez az álláspont közvetlenül ellentmond az Egyesült Államok politikájának, Antony Blinken külügyminiszter például szerdán azt mondta, hogy Gázának “palesztin kormányzást kell kapnia, Gázának egyesülnie kell Ciszjordániával a Palesztin Hatóság alatt”.

Az ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolva Netanjahu először is megismételte, hogy a háború után Izrael megtartja “a teljes biztonsági ellenőrzést, beleértve azt a képességet, hogy bármikor bemehetünk, amikor csak akarunk, hogy likvidáljuk az esetleg újra felbukkanó terroristákat”.

“Megmondom, mi nem lesz. Nem lesz Hamász” – mondta. “Nem lesz olyan polgári hatalom sem, amely arra neveli a gyerekeit, hogy gyűlöljék Izraelt, hogy izraelieket öljenek, hogy Izrael államot likvidálják. Nem lesz olyan hatóság, amely a gyilkosok családjainak az általuk meggyilkoltak száma alapján fizet. Nem lehet olyan hatóság, amelynek vezetője 30 nappal később még mindig nem ítélte el a szörnyű [október 7-i] mészárlást” – mondja a miniszterelnök Mahmúd Abbász palesztinai elnökre utalva. “Ez nem lehet.”

“Valami másnak kell ott lennie. De mindenképpen szükség van a biztonsági ellenőrzésre” – tette hozzá. “Ragaszkodom hozzá. Lehet, hogy ebben a kérdésben nyomás nehezedik ránk. Nem áll szándékomban engedni.”

Hozzátette: “A feladat [a gázai háború] befejezése megköveteli, hogy a Hamász utáni napon ne emelkedhessen fel ott egy másik Hamász”. (Times Of Israel)

[popup][/popup]