Netanjáhu Washingtonba látogat, Obama nem fogadja

Írta: Halmos László / izraeli-hirlevel.blogspot.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Éles kritika kereszttüzében a kormányfő

netanyahu-obamaBenjámin Netanjáhu miniszterelnök elfogadta John Boehner vezető republikánus politikus, az Egyesült Államok képviselőháza elnöke meghívását, hogy beszédet mondjon a washingtoni törvényhozás két háza előtt a radikális iszlám és az Irán nukleáris fegyverkezése veszélyeiről.

A látogatás eredetileg tervezett február 11-i időpontját Netanjáhu kérésére március 3.-ra halasztották, hogy részt vehessen az AIPAC, az Egyesült Államok Izrael-párti lobbiszervezetének a konferenciáján is.

Netanjáhut éles kritikával illetik: az Egyesült Államokban azért, mert a republikánus politikus általi meghívást nem egyeztette a demokrata-párti Barack Obama elnökkel, és ez érzékeny feszültség forrása lehet. Az izraeli baloldali ellenzék viszont azzal gyanúsítja a miniszterelnököt, hogy erőnek erejével hívatta meg magát Washingtonba, a látogatás és a tervezett beszéd pedig része önmaga választási korteshadjáratának. Ráadásul éppen az ellenkező eredményt érheti el: Amerika végül nem súlyosbítja az Irán ellen tervezett szankciókat, nehogy az azzal folyó tárgyalásokat veszélybe sodorja.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]