Netanjahu visszavonja mentelmi jogi kérelmét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Washingtonban tartózkodó, három korrupciós vádemeléssel szembesülő Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök kedden bejelentette, hogy visszavonja mentelmi jogi kérelmét.

Benjamin Netanjahu

„Nem engedom, hogy politikai ellenfeleim ezt az ügyet arra használják, hogy megzavarják a vezetésemmel zajló történelmi lépést,” közölte Netanjahu Facebookon, Donald Trump amerikai elnök kedden bemutatásra kerülő közel-keleti béketervre utalva – írja az ujkelet.live.

A határozat azt jelenti, hogy Avichai Mandelblit főügyész bármikor benyújthatja a vádiratot a Jeruzsálemi Kerületi Bírósághoz, és kezdetét veheti az eljárás.

A miniszterelnök január elsején bejelentette, hogy mentelmi jogot kér a Knesszettől, miután Mandelblit november 21-én közölte, hogy vádat emel Netanjahu ellen három korrupciós ügyben: a 4000. sz. ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, az 1000-es és 2000-es sz. ügyekben pedig csalás és bizalommal való visszaélés miatt. Netanjahu szerint az egész egy puccskísérlet a megbuktatására, és vizsálat indítására szólított az ügyeivel foglalkozó nyomozók és ügyészek ellen.

A törvény szerint a mentelmi kérdésekben a Knesszet Ház Bizottságnak kell döntést hozni, ám a bizottságnak jelenleg nincsenek tagjai, mivel közel egy éve nincs működő kormány.

A bizottság felállításáról szóló szavazást mára tűzték napirendre a Knesszetben.

Netanjahu 55 fős jobboldali blokkja (Likud, Sasz, Jahadut Hatora, Új Jobb, Zsidó Otthon) hétfőn közölte, hogy tüntetésül nem vesz részt a szavazáson.

Az elmúlt napokban megjelent média jelenések szerint a Likudban többen is igyekeztek meggyőzni Netanjahut, hogy vonja vissza a kérelmét, mert el fogja veszíteni a szavazást, és ezzel árthat a pártnak a március 2-i választások előtt.

[popup][/popup]