Netanjahu visszaadta kormányalakítási megbízását

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelmök hétfőn este két nappal a határidő lejarta előtt bejelentette, hogy visszaadja a mandátumot Reuven Rivlin elnöknek, mivel kormányalakítási erőfeszítései kudarcot vallottak.

Netanjahu itt még átveszi Rivlintől a korányalakításra szóló hivatalos felkérést (Fotó: (Menahem Kahana/AFP)

A Szimchát Tóra ünnep végeztével, mely egybeesett 70. születésnapjával, Netanjahu a közösségi oldalaira feltöltött videóban számolt be a hírről.

Netanjahu azt mondta, hogy minden létező erőfeszítést megtett, hogy riválisát, a Kék-Fehért vezető Beni Gáncot a tárgyaló asztalhoz ültesse és létrejöjjön egy széles nemzeti egységkormány, amit a nép akar, felfedve, hogy a nyilvánosság előtt ismert lépések mellett titkosakat is tett, azonban folyamatos elutasításba ütközött.

Netanjahu továbbá figyelmeztetett, hogy riválisai csak beszélnek az egységről, miközben cselekedeteik éppen az ellenkezőjére utalnak.

„Kizárják azokat, akik kippát hordanak,” utalt a vallásosokra, miközben az Egyesült (arab) Listával szövetkezni nem akadály számukra, elismételve korábbi állítását, hogy Gánc egy kisebbségi baloldali kormány megalakítására törekszik. Netanjahu szerint egy ilyen kormány nem lesz alkalmas arra, hogy kezelje a fenyegetéseket, amikkel Izraelnek meg kell birkóznia.

Amennyiben létrejön egy ilyen kormány, „Az ellenzék élére állok és a barátaimmal a megbuktatásán fogok dolgozni,” jelentette ki Netanjahu.

Beni Gánc a bejelentésre Twitteren azt írta, hogy „Eljött a Kék-Fehér ideje.”, míg a párt másodikja, Jáir Lapid „Bibi ismét elbukott. Ez már rendszeres,” szöveggel reagált.

Rivlin elnök este jelezte, hogy a következő körben Gáncot áll szándékában megbízni a kormányalakítással, akinek szintén 28 nap áll majd a rendelkezésére.

Bár Gáncnak sincs meg matematikailag a koalíciója, a politikai életbe alig 10 hónapja belépő ex-vezérkari főnök az első, aki Netanjahu 11 éves “uralmát” megtörve lehetőséget kap a kormányalakításra.

A szeptember 17-i szavazás nem hozott egyértelmű győztest. A Kék-Fehér 33, a Likud 32, az Egyesült (Arab) Lista 13, a Sasz 9, a Jiszráel Beitenu 8, a Jahadut Hatora 7, a Munkapárt-Geser 6 és a Demokratikus Tábor 5 széket kapott.

Bár a Kék-Fehér egy székkel megelőzte a Likudot sem Netanjahu sem Gánc nem tudta megszerezni legalább 61 képviselő támogatását. Netanjahu 55 támogatót gyűjtött be, míg Gánc 54 képviselő támogatását szerezte meg, köztük 10 arab képviselőét, akik világossá tették, hogy nem csatlakoznak semmilyen kormányhoz. Az Egyesült (Arab) Lista egyik frakciója, a Balad és a Jiszráel Beitenu nem javasolt senkit.

Liberman hangsúlyozta, nem fog csatlakozni kisebbségben lévő jobboldali kormányhoz vagy kisebbségben lévő balközép kormányhoz.

Rivlin mielőtt kinevezte Netanjahut a kormányalakításra javaslatot tett a két vezetőnek egy két azonos méretű blokkból álló kormány létrehozására és egy törvénymódosításra, mely nagyobb hatalommal ruházná fel a miniszterelnök-helyettes szerepét, ezáltal teljes hatalommal bírjon abban az esetben, ha a miniszterelnök nem képes ellátni a szerepét (ez Netanjahu esetében egy esetleges vádemelés okozta szituáció).

Netanjahu belement volna, de Gánc miután mérlegelte a lehetőséget, elutasította.

Az egységkormány létrehozása érdekében tartott tárgyalások zsákutcába futásáért a Likud és a Kék-Fehér egymást hibáztatta.

Teljes cikk

Címkék:Benjamin Netanjáhu, kormányalakítás, Reuven Rivlin

[popup][/popup]