Netanjahu újabb iráni atomlétesítményt mutatott be

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfőn, nyolc nappal a választások előtt, élőben közvetített beszédében azt mondta, hogy Izrael azonosított még egy létesítményt, amit Teherán a nukleáris programjához használt.

Forrás: Youtube

A leleplezést a Moszad tavaly januári akciója tette lehetővé, mely során egyetlen éjszaka leforgása alatt a kémek betörtek egy titkos nukleáris fegyverek tárolására használt teheráni raktárba, elloptak fél tonna dokumentumot és becsempészték az anyagot Izraelbe.

„Ma leleplezzük, hogy a Teheránból hozott archívumok feltárták egy újabb titkos nukleáris telephely létezését. Ezen a helyen Irán nukleáris fegyverek fejlesztésével kísérletezett,” mondta Netanjahu az újságírók előtt tartott rövid nyilatkozatában Jeruzsálemben.

Miután Irán észlelte, hogy Izraelnek tudomása van az Iszfahántól délre fekvő Abadehben található titkos nukleáris telephelyről, gyorsan lerombolta.

„Amikor Irán rájött, hogy felfedeztük a helyszínt, a következőt tette: lerombolta. Elpusztította. … Megsemmisítette a bizonyítékokat, vagy legalább is megpróbálta megsemmisíteni őket.”

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének tavaly szeptemberi Közgyűlésén Netanjahu leleplezett egy titkos iráni nukleáris létesítményt. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megerősítette, hogy a telephelyen dúsított urán nyomai vannak, és sürgette Iránt, hogy adjon magyarázatot. De a teheráni rezsim ezt eddig nem tette meg.

„Tavaly felfedtük Irán titkos nukleáris raktárát Turquzabadban, amit Irán a titkos nukleáris programjához szükséges anyagok és berendezések tárolására használt,” emlékeztetett a miniszterelnök.

„Még ezt megelőzően, Irán tudta, hogy nyomon vagyunk, így kipucolta a helyet,” és próbálta elfedni a nyomokat. „A NAÜ urán nyomaira bukkant, amit Irán ezekben a létesítményekben rejtegetett. Ez az NPT, az atomsorompó-szerződés egyértelmű megsértése”.

„El kell mondanom Irán zsarnokai számára: Izrael tudja, mit csináltok, Izrael tudja, mikor csináljátok,” mondta Netanjahu először héberül, majd angolul megismételve. „Tovább folytatjuk a hazugságaid leleplezését. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy Irán ne juthasson nukleáris fegyverekhez, és továbbra is intézkedni fogunk az iráni agresszió ellen mindenhol és mindekor.”

A miniszterelnök a rövid beszédben sürgette a világhatalmakat, hogy csatlakozzanak az Egyesült Államok Iránnal szemben alkalmazott szankcióihoz. Míg Washington egyoldalúan kilépett a 2015. évi atom-alkuból, a többi aláíró ország – Kína, Oroszország, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság – mind kitartóan próbálják megmenteni a megállapodást.

„Felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy ébredjen fel, vegye észre, hogy Irán szisztematikusan megsérti a megállapodást. Az egyetlen módszer Irán bombához jutásának és regióbeli agressziójának megfékezésére: a nyomás, a nyomás és a további nyomás.”

Teljes cikk

[popup][/popup]