Netanjahu támogatottsága zuhan, Gantzé emelkedik

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Miközben végül engedett az egyre szélesebb körű tüntetések, az elnök, az ellenzék, és a szakszervezet nyomásának, Netanjahu alig három hónap alatt úgy tűnik elvesztette saját szavazói jó részének támogatását. A hétfőn közzétett két közvélemény-kutatás azt jelzi, hogy a jelenlegi koalíciónak a Likud lecsúszása miatt nem sikerülne kormányt alakítania, amennyiben ma tartanának választásokat, az ellenzéki pártok számára viszont több lehetőség is kínálkozna.

A 12-es csatorna és a Kan közszolgálati média által közzétett közvélemény-kutatások egyaránt azt mutatták, hogy az igazságügyi reform miatt kialakult szakadás nyomán a miniszterelnök Likud pártja jelenlegi 32 mandátuma, mindössze 25-re esne vissza.

Jáir Lapid Jes Atid pártja mindkét közvélemény-kutatás szerint két helyet veszítve, 22 mandátumra lenne jogosult.

A kialakult válság kezelése szempontjából az eddigi abszolút nyertes, a volt védelmi miniszter, Beni Gantz és a Nemzeti Egység pártja, akinek támogatottsága a 12-es csatorna szerint 23, a Kan szerint pedig 21 mandátumra ugrana a jelenleg 12 mandátumhoz képest.

A többi párt mandátumainak száma maradna, amennyi volt. A Vallásos Cionizmus és az Otzma Jehudit szövetsége a 12-es csatorna szerint 12, a Kan szerint pedig 11 helyet kapna, szemben a mostani 14 képviselői hellyel.

A Kan felmérése szerint a baloldali Munkapárt és a Merec (utóbbi a tavalyi választásokon nem lépte át a választási küszöböt) egyenként 4 mandátumot kapna, míg a 12-es csatorna felmérése szerint a Munkapárt nem lépné át a választási küszöböt, a Merec pedig 5 mandátumot kapna.

A jelenlegi koalíció pártjai – a Likud, a Sász, a Jahadut Hatora és a Vallásos Cionizmus-Otzma Jehudit – együttesen mindössze 53 illetve 54 mandátumot szereznének a felmérések szerint, így messze távol állnának a 61 fős többségtől.

A Jes Atid, a Nemzeti Egység, a Munkapárt, a Merec, a Jiszrael Bejtenu és a Ra’am ellenzéki pártok – valamennyien a korábbi kormány tagjai – potenciálisan képesek lehetnek 61 vagy 62 fős koalíció létrehozására.

A Kan közvélemény-kutatás szerint, miniszterelnöknek Netanjahut 31%, míg Lapidot 32% szeretné látni.

A 12-es csatorna felmérése kimutatta, hogy a válaszadók 63%-a – köztük a Likud szavazóinak 60%-a – támogatja a jelenlegi törvénykezés leállítását, míg 24%-uk ellenzi ezt. Továbbá a válaszadók 68%-a rossznak minősítette Netanjahu jelenlegi teljesítményét, és mindössze 25%-uk értékelte pozitívan.

Ráadásul a válaszadók 63%-a – és a Likud szavazóinak 58%-a – ellenzik Netanjahu azon döntését, hogy elbocsátja Joáv Gallant védelmi minisztert.

Teljes cikk

[popup][/popup]