Netanjahu találkozott a radikális jobboldali Zsidó Erő párt vezetőjével

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A múlt keddi izraeli parlamenti választásokat megnyerő Benjámin Netanjahu, a Likud párt elnöke hétfő délután találkozott Itamár Ben Gvirrel, a radikális jobboldali Zsidó Erő (Ocma Jehudít) párt vezetőjével – jelentette Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Netanjahu és Ben Gvir első közzétett közös képükön

Netanjahu és Ben Gvir már korábban is többször találkozott és egyeztettek a múlt heti választások előtt, de kedden először hoztak nyilvánosságra fényképet megbeszélésükről, a kampány idején ugyanis a Likud elnöke elzárkózott a közös fénykép készítésétől.

Ben Gvir Meir Kahanének a követője, akinek indulását az 1988-as izraeli választásokon az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította, arra hivatkozva, hogy nyíltan arabellenes, rasszista nézeteket vallott. Kahane politikai gyilkosság áldozata lett 1990-ben az Egyesült Államokban.

Ben Gvir a múlt héten sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az új Netanjahu-kormányban a belbiztonsági miniszteri tárcára tart igényt. A Zsidó Erő párt közösen, pártszövetségben indult Becalel Szmotrics vallásos, telepeseket képviselő Vallásos Cionizmus nevű tömörülésével, és 14 képviselői helyet szereztek a 120 tagú izraeli parlamentben, a kneszetben.

Pénteken bejelentették, hogy a koalíciós tárgyalásokat is közösen akarják folytatni a Likud párttal a leendő kormány felállításáról. Ben Gvír az utóbbi napokat Eilaton töltötte, miközben Netanjahu vasárnap már találkozott Szmotriccsal.

Vasárnap a Likud elnöke már megkezdte nem hivatalos koalíciós tanácskozásait, és találkozott az ultraortodox askenázi Egyesült Tóra párt képviselőivel is. Ezeken a ynet értesülése szerint bejelentette, hogy mindenekelőtt “viszonylag csekély” megállapodás alapján el akarja osztani a tárcákat, és csak később határozzák meg a kormányzás alapelveit, hogy “ne keltsenek fölösleges pánikot a közvéleményben”.

Szmotrics és több ultraortodox politikus is tiltakozott ez ellen, sőt egyikük, Móse Gafni kiszállt a Netanjahuval folytatott megbeszélésekből, és megtagadta társaitól annak lehetőségét, hogy először kormányzati esküt tegyenek, és csak ezt követően kössék meg a megállapodásokat.

Az ultraortodox Egyesült Tóra Párt azt követeli, hogy még a kormány megalakulása előtt szülessen kötelezettségvállalás egy olyan törvény elfogadásáról, amely a kneszet alá rendelné az alkotmánybíróságként is működő Legfelsőbb Bíróságot, ugyanis megfosztaná az alkotmányellenesnek ítélt törvények érvénytelenítési jogától.

Erről, választási ígéreteiknek megfelelően, egyszerű többséggel, 61 honatya támogatásával akarnak dönteni a győztes pártok.

A Netanjahuval szemben álló pártok szerint egy ilyen reform alapjában változtatná meg Izrael jogállami berendezkedését, mert megfosztaná jogi védelmüktől és alárendelné a kneszet többségének a kisebbségeket, ezzel felszámolná a jogállamiság fékjeinek és ellensúlyainak rendszerét. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]