Netanjahu szerint Izrael napokon belül megállapodást köthet a Pfizerrel a járvány elleni vakcináról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtök reggel azt mondta, hogy Izrael napokon belül aláírhatja a megállapodást a Pfizer gyógyszeripari óriással egy esetleges koronavírus elleni oltásról. A bejelentésre a cég vezérigazgatójával folytatott két telefonhívását követően került sor.

Juli Edelstein egészségügyi miniszter (Likud) ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy valószínűleg hosszú időbe telik, mire Izrael valóban oltáshoz jutna a vakcinafejlesztők valamelyikétől – számolt be az ujkelet.live.

Netanjahu irodája közölte, hogy a miniszterelnök az éjszaka közepén konferencia-beszélgetést tartott Albert Bourlával, a Pfizer vezetőjével, Roi Sheindorf főügyész-helyettessel és a Pfizer saját jogi tanácsadójával „annak érdekében, hogy megszüntesse az ügylet aláírásának minden bürokratikus akadályát és nehézségét… A hívás során jelentős előrelépés történt, amely lehetővé teszi Izrael és a Pfizer cég közötti megállapodás aláírását már a következő napokban.”

A hívás a Netanjahu és Bourla közötti szerda esti beszélgetés folytatása volt, amelyet a miniszterelnök „nagyon tartalmasnak és nagyon praktikusnak” nevezett.

„Kértem, hogy beszélhessek vele, és ő azonnal reagált. Úgy tűnik, hogy Albert Bourla nagyon büszke a thesszaloniki görög és zsidó örökségére, és elmondta nekem, hogy nagyra tartja a Görögország és Izrael közötti kapcsolatok fejlesztését, amelyet az elmúlt években vezettem”- mondta Netanjahu egy videóüzenetben.

Az izraeli 12-es csatorna forrás nélküli riportja azt állította, hogy az első hívás során Netanjahu szóbeli elkötelezettséget ért el Bourla részéről, hogy a cég koronavírus-vakcinákkal látja el Izraelt. A felek hárommillió oltásról (hatmillió adag) szóló megállapodásról tárgyaltak 100 millió sékel (8,9 milliárd Ft) induló befektetéssel.

Izrael két másik gyógyszergyárral is megállapodást kötött vakcina ügyben, és saját verziót is fejleszt. Az egyik ilyen cég, a Moderna szerdán azt mondta, hogy valószínűleg még ebben a hónapban megjelenteti saját előzetes eredményeit.

Izrael azonban állítólag a hétfői bejelentés előtt nem folytatott intenzív tárgyalásokat a Pfizerrel, ami hátrányos helyzetbe hozta.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a hét elején az egészségügyi tisztviselők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Izrael elmulasztotta az esélyt, hogy azonnal megszerezze a Pfizer által kifejlesztett COVID-19 vakcinát, amikor azt általános használatra jóváhagyják. Az elmúlt két hónapban a Pfizer és az Egészségügyi Minisztérium közötti megbeszéléseket viszonylag alacsony rangú tisztviselők kezelték, jelezve, hogy Izrael számára nem ez a legfontosabb prioritás.

A Modernán és az Arcturuszon kívül Izrael megállapodást kötött az olasz ReiThera biotechnológiai céggel is, hogy oltóanyagot szolgáltasson, ha és amikor kifejlesztik. Izrael állítólag kapcsolatban áll Oroszországgal és Kínával is, hogy használhassa az oltóanyagaikat, ha hatékonynak bizonyulnak.

Teljes cikk

[popup][/popup]