Netanjahu pártbeli riválisa megkezdte kampányát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Gideon Szaár, a Likud politikusa hivatalosan is megindította kampányát Benjámin Netanjahu, a jobboldali kormányzó Likud párt elnöke ellen a pártelnökségéért kiírt december 26-i előválasztásokra – jelentette a helyi média hétfőn.

Gideon Sa’ar

A tizenhármas kereskedelmi televízió esti híradása szerint mintegy ezren jelentek meg tíz nappal a pártbéli elnökválasztás előtt Gideon Szaár Likud törvényhozó és volt oktatási miniszter kampánynyitó gyűlésén Or Jehuda városban, ahol elsősorban legfőbb riválisának, Benjámin Netanjahunak kormányalakítási kudarcait hangsúlyozta.

“Mindenki érti, hogy Benjámin Netanjahunak nincs esélye új kormány létrehozására a március 2-i választások után” – mondta Szaár. “Az a szomorú igazság, hogy az általunk nagyra becsült miniszterelnököt blokkolják ” – tette hozzá arra utalva, hogy a Netanjahu elleni korrupciós vádemelések miatt a centrista és a baloldali pártok nem hajlandók belépni egy  általa vezetett koalícióba.

Szaár kijelentette, hogy a kormányfő újraválasztása esetén a Likud ellenzékbe kerül, és baloldali kormány állhat fel, amely szerinte veszélyeztetheti a Likud eddigi eredményeit, és veszélybe sodorhatja az országot.

Szaár nagygyűlésével egy időben Benjámin Netanjahu is beszédet mondott egy hasonló rendezvényen, de ő egy zártkörű gyűlésen Ramléban, ahol nem jelenhettek meg a televízió kamerái. Később Holonban is beszélt, ahol a március 2-ra kiírt parlamenti választások megnyerését ígérte szavazóinak, és azt mondta, hogy a közvélemény-kutatási adatok elfogultak vele szemben, és nem tükrözik a valós erőviszonyokat.

A kormányfő a helyi média szerint már napok óta kampányol, naponta három helyen is megjelenik, köztük akár lakásokban, egészen kis intézményekben szervezett találkozókon is, és arra biztatja a párt közel százharmincezer tagját, hogy őt válasszák elnöküknek huszonhatodikán.

Az interneten Szaárt gyalázó, őt arab kefiával a fején, terroristaként bemutató képek és videók terjednek, amelyek árulással vádolják Netanjahu kihívóját, mert szembefordult a párt vezérét tisztelő pártbéli hagyománnyal – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A televízió szakértői szerint a közvélemény-kutatások Netanjahu győzelmét ígérik, de fontos lehet, hogy hány százalékot ér el Gideon Szaár. Negyven százalék fölötti szereplését egyértelműen sikerként könyvelnék el a Netanjahu utódlásáért folytatott harcban a szakemberek.

Gideon Szaár vasárnap egy Jeruzsálemben rendezett konferencián keményvonalas jobboldali álláspontot képviselve elvetette a két állami megoldást, vagyis az önálló palesztin állam létrejöttét Izrael oldalán.

“Azt állítják az egész világon, hogy továbbra is az izraeli-palesztin viszály kétállami megoldása vezethet el a békeegyezményhez” – közölte Szaár. “De azt kell mondanom, hogy ez az álláspont senkit sem segít. A két állam egy illúzió, nem lesz másik független állam a Földközi-tenger és a Jordán folyó között”- vélekedett.

Gideon Szaár a kétállami megoldás alternatívájaként autonómiát javasolt, valamint a Palesztin Hatóság, Izrael és Jordánia közötti gazdasági szövetséget. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]