Netanjahu New Yorkba utazik, találkozik az amerikai, a lengyel, az egyiptomi és a guatemalai és az osztrák vezetővel

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Donald Trump amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Fehér Házban 2018. március 5. fotó: AP/Evan Vucci

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedden New Yorkba repül, ahol felszólal az ENSZ Közgyűlés előtt és találkozik Donald Trump amerikai elnökkel is.

Az utazás központi témája Irán – az ország nukleáris ambíciói és szüntelen erőfeszítései, hogy katonailag megvesse a lábát Szíriában -, és az amerikai kormány béketerve az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére.

Netanjahu csütörtök délután áll pódiumra az ENSZ-ben, a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász után. A két vezető nem valószínű, hogy találkozni fog egymással.

Az izraeli miniszterelnök számos más magas rangú diplomáciai találkozót fog tartani, ezek nagyrészt a palesztinokkal folytatott békemegállapodások újraindítására irányuló erőfeszítések köré szerveződnek.

A miniszterelnök állítólag Abdel-Fattah el-Szíszi egyiptomi elnökkel is fog találkozni, de ezt a hírt Netanjahu irodája nem erősítette meg. A két vezető első nyilvános találkozójára tavaly került sor szintén New Yorkban.

Az utazásra az izraeli-orosz kapcsolatokban tapasztalható rendkívül feszült helyzet közepette kerül sor, Moszkva Izraelt tette teljes egészében felelőssé, amiért felderítő repülőgépét a szíriai légvédelmi rendszerek egy izraeli légicsapásra reagálva véletlenül lelőtték. Vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte Netanjahuval, hogy elutasítja a történtek izraeli verzióját és a Kremlin fejlett (SZ-300) légvédelmi rendszerrel fogja ellátni Szíriát és a jövőben radarzavaró technológiát fognak használni a régióban.

A miniszterelnök délután az utazás előtt összeül a biztonsági kabinet tagjaival, hogy megvitassák a múlt heti Szíriában történt incidenst.

Netanjahu késő este érkezik New Yorkba, így lemarad Trump és Hasszán Rohani iráni elnök beszédéről.

A miniszterelnök szerda reggel találkozik Trumppal, akivel valószínűleg Teherán szíriai tevékenységére, valamint az iszlám köztársaságot sújtó amerikai szankciókra fognak koncentrálni.

A két vezető várhatóan beszélni fog a Fehér Ház izraeli-palesztin béketervéről is, ami állítólag majdnem készen van és az elkövetkező hetekben bemutatásra kerülhet.

Netanjahu ezt követően Jimmy Morales guatemalai elnökkel találkozik. Guatemala volt az első ország, amely követte az Egyesült Államok lépését és Tel Avivból Jeruzsálembe költöztette a nagykövetségét.

Ugyanezen a napon találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel is. Netanjahu nemrég kritikák kereszttüzébe került, egy Lengyelországgal aláírt megállapodás miatt a Holokauszt tisztára mosásával vádolták.

Netanjahu továbbá találkozni fog még Sebastian Kurz osztrák kancellárral, akit keményen bírálnak, amiért egy szélsőjobboldali párttal lépett koalícióra, és Emmanuel Macron francia elnökkel is.

Csütörtökön, beszéde után, Antonió Guterres ENSZ főtitkárral és Paul Kagame ruandai elnökkel fog találkozni.

Netanjahu beszédére délután 1 órakor (izraeli idő szerint este 8-kor) kerül sor, a miniszterelnöki hivatal azonban jelezte, hogy az időpont nem végleges és akár 1,5 óra csúszás is lehet.

 

[popup][/popup]