Netanjahu: Nem mondok le, ha a főügyész bejelenti vádemelési szándékát

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfőn az ellene folyó vizsgálatokkal kapcsolatban kijelentette, hogy nem fog lemondani, ha a legfőbb ügyész a választások előtt arra a döntésre jut, hogy vádat emel ellene.

A jelenleg Brazíliában tartózkodó miniszterelnök egy sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy mit fog reagálni, ha a főügyész berendeli egy meghallgatásra, ami a vádak benyújtása előtti végső lépés, Netanjahu azt mondta, „Ha ez megtörténik, nem fogok lemondani.”

Netanjahu azzal érvelt, hogy a törvény szerint nem kell lemondania, és meg van győződve arról, hogy az ellene indított három korrupciós ügy végül zsákutcába fut.

„Izrael a törvények országa, és a törvény nem írja elő, hogy a miniszterelnöknek le kell mondania a meghallgatás során.”

Netanjahu továbbá azt mondta, a legfőbb ügyésznek meg kell hallgatnia a gyanúsított verzióját is, mielőtt végleges döntést hozna a vádemelésről. “A meghallgatás nem ér véget, amíg az én álláspontom nem hangzott el.”

„És ezért nem logikus a folyamat elindítása a választások előtt, ha azt nem tudod befejezni a választások előtt.”

“Képzeljék csak el, mi történne, ha elbuktatnának egy miniszterelnököt a meghallgatás vége előtt, és a tárgyalás végén meg úgy döntenének, hogy lezárják az ügyet. Ez abszurd lenne, és szörnyű csapás a demokráciára.”

“Demokratikus országokban a vezetőket szavazás útján választják, nem pedig részben befejezett jogi eljárás útján.”

Emlékeztetve arra, hogy Ehud Olmertről 10 évvel ezelőtt azt mondta, hogy egy korrupciós vádak fojtogatásában lévő miniszterelnöknek nincs „közjogi vagy erkölcsi felhatalmazása arra, hogy sorsfordító döntéseket hozzon Izraelért”, és aggodalomra ad okot, hogy „személyes érdekek” befolyásolhatják a döntéseit, Netanjahu azt mondta a két szituáció nem hasonlítható össze.

„Az ön által adott idézet olyan politikai lépésekre vonatkozik, amiket Olmertnek szándékában állt megtenni a [palesztinokkal folytatott tárgyalásokon] a választások előtt, ami véleményem szerint elfogadhatatlan volt… az ő helyzetében,” mondta Netanjahu, hozzátéve, hogy neki nincs szándékában nagyszabású terveket véghez vinni a választások előtt.

A törvény nem mondja ki egyértelműen, hogy a vádemeléssel sújtott miniszterelnöknek le kell mondania. A jogszabály szerint csak akkor kell lemondania, ha bűnösnek találják olyan erkölcsi aggályokat felvető bűncselekményért, mint a vesztegetés vagy a bizalommal való visszaélés, és a fellebbezési folyamat lezárult.

A Knesszet felkérheti a miniszterelnököt, hogy mondjon le az eljárás befejezése előtt, de ha nem teszi meg, elméletileg továbbra is hivatalban maradhat.

“A vesztegetéssel gyanúsított Netanjahu folytatja szokásos félelemkeltését a sorsáról döntő jogi intézményekkel szemben,” nyilatkozta a Cionista Unió röviddel a miniszterelnök kijelentése után.

A Jes Átid vezetője, Jáir Lapid azt mondta, hogy Netanjahu észrevételei „erkölcsi csődről” tanúskodnak.

„Az egyetlen dolog, ami érdekli az az, hogy kimentse magát az ellene folyó büntetőeljárások alól, nem pedig az ország érdeke,” írta Lapid Twitteren.

A rendőrség és az Izraeli Értékpapír Hatóság december 2-án közölte, hogy vádemelést javasol Benjamin Netanjahu miniszterelnök és felesége, Sara ellen a 4000-es sz. Bezeq-Walla ügyben.

“A Benjamin Netanjahu miniszterelnök elleni legfőbb gyanú vesztegetés, és hogy összeférhetetlenséget teremtetett azzal, hogy beavatkozott a szabályozói döntésekbe, melyekkel Saul Elovitchnak és a Bezeq-csoportnak kedvezett, mindeközben közvetlen és közvetett módon követelte a Walla híroldal tartalmának módosítását saját hasznára,”- nyilatkozta a rendőrség az Izraeli Értékpapír Hatósággal közös nyilatkozatában, amely szintén részt vett a kilenc hónapos vizsgálatban.

Netanjahu 2014 novemberétől 2017. februárig volt kommunikációs miniszter. Ebben az időben a Walla felülete jelentősen megváltozott a Netanjahu családdal szemben, és a Bezeq engedélyt kapott többek között, hogy megvásárolhassa a Yes műholdas kábelszolgáltatót, a trösztellenes kérdések ellenére.

A miniszterelnök vehemensen tagadja, hogy bármi törvénytelent tett volna.

A nyomozók szerint elegendő bizonyíték van arra, hogy Netanjahu bíróság elé kerüljön vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, valamint csalárd módon szerzett javak bűncselekményekért.

A vizsgálat összefoglalója Sara Netanjahu ellen is vádemelést javasol vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, továbbá “a nyomozati és bírósági eljárások megzavarása” miatt, akárcsak Shaul Elovitch ellen.

A rendőrség szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy a miniszterelnök saját hatalmát használta “Shaul Elovitch szabályozási ügyeinek előmozdítására, ideértve a Bezeq-Yes egyesülés kérdését.”

“A miniszterelnök és munkatársainak beavatkozása a Walla honlapján megjelenő tartalmakba és az oldal alkalmazottainak kinevezésébe, saját érdekei előmozdításának érdekében történt kedvező cikkek és képek megjelentetésével, valamint a miniszterelnökkel és családjával kapcsolatos kritikus tartalmak eltávolításával.”

Teljes cikk

 

[popup][/popup]