Netanjahu Lavrovnak: nem elég az iráni erőket száz kilométerre visszavonni a határtól

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael elutasította az orosz javaslatot, miszerint az iráni erőket Szíriában 100 kilométerre vonnák vissza Izrael északi határától.

Ezt nyilatkozta egy magas rangú izraeli tisztviselő hétfőn, néhány perccel az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov és Benjamin Netanjahu miniszterelnök találkozója után Jeruzsálemben.

Izrael ragaszkodik ahhoz a követeléséhez, hogy Irán ne vethesse meg a lábát katonailag Szíriában, hangsúlyozta a tisztviselő. Izrael arra törekszik továbbá, hogy minden hosszú hatótávolságú rakétát távolítsanak el a háború sújtotta országból, és minden precíziós rakétát előállító üzem kerüljön bezárásra.

Valamint Jeruzsálem megkérte Moszkvát, hogy biztosítsa a fent említett fegyvereket védő összes légvédelmi rendszer kivonását Szíriából. Végül Izrael kérte a Szíria és Libanon közötti, valamint a Szíria és Irak közötti határátkelőhelyek lezárását az iráni fegyverek Szíriába történő csempészésének megakadályozására.

“Ez egy nagyon fontos találkozó volt egy jelentős időszakban, amely során térképeket bemutatva és hírszerzési információkat megosztva mélyen belementünk a részletekbe, és részletesen kifejtettük irányelvünket,” – mondta a magas rangú tisztviselő az izraeli újságíróknak, az anonimitás feltételei mellett.

A kétórás találkozón Netanjahun és Lavrovon kívül jelen volt Avigdor Liberman védelmi miniszter, Meir Ben-Shabbat nemzeti biztonsági tanácsadó és az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Gadi Eisenkot, valamint az orosz hadsereg vezetője, Valery Gerasimov és más vezető tisztviselők.

Az orosz “törekvés” egy 100 kilométeres zóna létrehozására, amelyben sem az iráni erők, sem a Teherán által támogatott milíciák nincsenek jelen, Izrael számára nem elegendő, folytatta a tisztviselő. “Irán Szíriát egy második Libanonná akarja változtatni. És eltökélt szándékunk, hogy ezt megakadályozzuk.”

Teljes cikk.

[popup][/popup]