Netanjahu közvetíthet az orosz-ukrán konfliktusban?

Írta: Bassa László - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Netanjahu a napokban Kijevbe látogat. Az miniszterelnök kétnapos látogatását megelőzően Mihail Gorin, az izraeli orosz nyelvű ITON TV riportere beszélgetett Kirill Molcsanov kijevi politológussal.

Netanjahu – aki miniszterelnökként húsz éve már járt Ukrajnában – megemlékezésen vesz részt a babij jari zsidó áldozatokról, és találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Az ukrán közvélemény a parlamenti választásokat követően inkább a belpolitikával van elfoglalva, Netanjahu pedig a közelgő hazai parlamenti választásokra készül, a vizitet mégis bizonyos várakozás előzi meg mindkét oldalon.

Nemrégiben egy blogger vicces formában vetette föl, hogy Bibi közvetíthetne az ukrán-orosz konfliktusban. Közismert, hogy jó kapcsolatokat ápol Putyinnal, a szíriai beavatkozás okán gyakran egyeztetnek, és Izrael nem vesz részt az Oroszország elleni szankciókban. Netanjahu a neten szabadkozott, mondván ő nem szakértő ebben a kérdésben, de a Likud vezérnek minden szempontból jól jönne, ha eljátszhatná a béketeremtő szerepét.

Zelenszkij első útja Angela Merkelhez, a második Emmanuel Macron francia elnökhöz vezetett, majd Erdogan török elnökkel találkozott.

A találkozón nyilván szóba kerül a két ország közötti turistaforgalom. Az Izraelbe látogató ukrán állampolgárok között nem kevés illegális munkavállaló akad, akik kiszűrése céljából a repülőtéri ellenőrzést az eddigieknél is még inkább megszigorították, és ez némi feszültséget okozott. Másrészt közismert, hogy a zsidó újév alkalmával húsz-huszonöt ezer haszid zarándok érkezik az ukrajnai Umany városába.

A két ország közötti szabadkereskedelmi megállapodást még az év elején ratifikálta a Rada, a Kneszet – ismert okokból – még nem tudta szentesíteni.

Korábban ukrán parlamenti képviselők egy csoportja felvetette az ország nagykövetségének áthelyezését Tel Avivból Jeruzsálembe. Zelenszkij külpolitikája még nem rajzolódott ki teljesen. A kérdésre választ akkor kaphatunk majd, ha világossá válik, vajon az amerikai vagy az európai orientáció lesz az erősebb.

[popup][/popup]