Netanjahu: Izrael joga, hogy annektálja a Jordán-völgyét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy annektálja a Jordán-völgyét – jelentette ki Benjámin Netanjahu ügyvezető izraeli miniszterelnök csütörtök este Lisszabonban.

Benjamin Netanjahu egy korábbi alkalommal Hebronban (Fotó: AP)

Mint mondta, a térség stratégiai jelentőségű részének a zsidó állam területéhez történő csatolásáról szóló javaslatát megvitatta Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel szerda esti találkozójukon a portugál fővárosban.

Pompeónak úgy fogalmazott:”minden jogunk megvan erre, ha egyszer így döntenénk”.

Az izraeli ügyvezető kormányfő beszélt arról is, hogy az amerikai tárcavezetővel egyetértettek a közös védelmi megállapodás kidolgozásában.

Az AP amerikai hírügynökség értékelése szerint a korrupciós vádak és belpolitikai bizonytalanság miatt nyomás alá került Netanjahu ettől a két kezdeményezéstől várja, hogy hatalmon maradhasson.

Az Observador című portugál lap  úgy kommentálta a Pompeo-Netanjahu találkozót, hogy az izraeli kormányfő Portugáliában akarja újraindítani választási kampányát az amerikai külügyminiszter jóváhagyásával.

Izraelnek továbbra sincs új kormánya, miután Netanjahu eddig két alkalommal is kudarcot vallott a kormányalakítással, így jelenleg ügyvezető miniszterelnökként viszi az államügyeket.

Donald Trump amerikai elnök már eddig is jelentős belpolitikai győzelmeket kínált izraeli szövetségesének azzal, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, illetve az 1967-ben Szíriától elfoglalt Golán-fennsík 1981-ben törvénybe iktatott izraeli bekebelezését.

Izrael Ciszjordániát / a Nyugati Partot a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt – az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében ezek hivatalosan azóta sem részei Izraelnek, hanem megszállt területek.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tervezik létrehozni leendő államukat. Ciszjordániában / a Nyugati Parton jelenleg mintegy 400 ezer zsidó telepes él. (MTI)

[popup][/popup]