Netanjahu harapófogóban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Sajtóértesülések szerint Benjamin Netanjahu fel kívánta függeszteni a nagy port kavart igazságügyi reformok ratifikálását, hosszabb egyeztetési folyamatot kezdeményezve az ellenzékkel, illetve a kormánykoalíción belüli kritikusokkal.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök (Kép forrása: Likud)

Ám a koalíción belül két párt, a Zsidó Erő (Ocma Jehudit) és a Vallásos Cionizmus állítólag azzal fenyegette meg a miniszterelnököt, hogy ebben az esetben kilép a koalícióból, ami viszont a kormány bukását jelentené. Így aztán jelenleg arról folyhatnak a lázas tárgyalások a színfalak mögött, miként lehet kikeveredni a kialakult patthelyzetből – mondta Csepregi Zsolt az Inforádióban.

Az Izrael-szakértő úgy véli, az elmúlt turbulens heteket követően szinte semmi realitása nincs annak, hogy Benjamin Netanjahu önként lemondjon a miniszterelnöki pozícióról. Azzal kapcsolatban, hogy esetleg a saját pártja, a Likud félreállíthatja-e, Csepregi Zsolt emlékeztetett: a múltban már voltak erre irányuló kísérletek, de egyik sem vezetett eredményre. Éppen ezért a párt valamennyi vezető politikusa igyekszik még a látszatát is elkerülni annak, hogy ő lenne az, aki Netanjahut közvetlenül megbuktatná, még ha kritikus hangot is ütnek meg a jelenlegi helyzetben. „De magát a miniszterelnököt nem kritizálják” – szögezte le a szakértő.

Szerinte tehát nem Nethanjahu párton belüli pozíciója vagy kormányfői széke van veszélyben a mostani krízisben, hanem az egész kormány léte.

Az izraeli államfő úgy fogalmazott, hogy minden izraeli, sőt minden zsidó szeme és a világé Netanjahun van.

Ezzel kapcsolatban a szakértő elmondta: Izrael nagyon sok háborút élt meg, de olyan helyzet, hogy az egész ország leállása fenyegetne, még nem fordult elő. Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke és a munkáltatók közösen általános sztrájkot hirdettek ugyanis arra az esetre, ha a kormány nem állítja le azonnal a jogrendet átalakító törvénykezést. A miniszterelnöktől – helyi idő szerint – hétfő délelőtt 10 órakkor várták, hogy bejelentést tegyen, de ez egyelőre nem történt meg, nyilván a kormányon belüli konfliktusok miatt.

Csepregi Zsolt szavai alapján a világon is párját ritkító az a leállás, ami a zsidó államban folyamatban van, amiben a közlekedéstől és a repüléstől az egészségügyön át a felsőoktatásig számos terület érintett. Vagyis hihetetlen nyomás alatt van Netanjahu, egyrészt a koalíció részéről, másrészt a sztrájkok és tüntetéshullámok miatt. Kérdés, miként tudja megoldani és kivezetni az országot a helyzetből – mondta. „Ez a következő órákban el fog dőlni.”

[popup][/popup]