Netanjahu elutazott Amerikába

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Kezdetét vette Netanjahu amerikai útja, találkozik Trumppal, beszédet mond az AIPAC konferenciáján.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szombat este elrepült egy hétre az Egyesült Államokba, ahol beszédet mond az AIPAC konferencián, és találkozik Donald Trump amerikai elnökkel a Fehér Házban, miközben otthon valószínűleg újabb kihallgatások várnak rá és feleségére.

Kép megtekintése a Twitteren

Szombat esti nyilatkozatában Netanjahu elmondta, hogy személyesen is köszönetet fog mondani Trump elnöknek “az izraeli nép nevében, hogy áthelyezi az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe Izrael függetlenségének 70. évfordulóján,” és “mindenekelőtt” beszélni fog vele Iránról, a 2015-ös nukleáris megállapodásról – amelyet a miniszterelnök határozottan ellenez -, Irán “régióbeli agressziójáról” és “béke előmozdításáról” az izraeliek és a palesztinok között.

“Ezeknek a kérdéseknek az előmozdítása fontos Izrael számára, és fontos az egész világ biztonsága szempontjából,” – mondta Netanjahu a miniszterelnöki hivatal által kiadott nyilatkozat szerint.

Netanjahu hétfőn várhatóan meleg fogadtatásban részesül a Fehér Házban, ahol az elnökkel és vezető tisztségviselőkkel fog találkozni, köztük Trump vejével, Jared Kushnerrel, aki Izrael és a palesztinok közötti közvetítésért felelős. Kushner és egy kis csapat, köztük a közel-keleti különmegbízott, Jason Greenblatt egy béketerv kidolgozásán munkálkodik, amiről semmilyen konkrét részlet nem került még ki. Kushner a figyelem középpontjába került a hétvégén, miután elvesztette hozzáférését a legfontosabb állami titkokhoz.

Netanjahu szoros szövetségese az amerikai elnöknek, nem utolsósorban azért, mert kormánya szakított az Egyesült Államok évtizedek óta fennálló politikájával azzal, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként és május közepétől az amerikai nagykövetséget átköltözteti Tel Avivból Jeruzsálembe.

Kedden Netanjahu 18 ezer fő előtt fog beszédet mondani az AIPAC konferencián. Az elmúlt két évben nem tudott személyesen részt venni, ezért műholdas kapcsolaton keresztül beszélt a közönséghez.

Az amerikai utazást megelőzően Netanjahut és feleségét, Sarát pénteken külön-külön kihallgatta a rendőrség a Bezeq vállalatot érintő korrupció nyomozás kapcsán, az úgy nevezett 4000. sz. ügyben. Héber média riportok szerint mindkettőjükkel közölte a rendőrség, hogy gyanúsítottként hallgatják ki őket.

 

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]