Netanjahu Bidennek: Izrael szuverén ország, amely nem külföldi nyomásra hozza meg döntéseit

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hatodik kormánya hivatalba lépését követően a koalíció szélsőjobboldali frakciói és a folyamatban lévő igazságügyi rendszer radikális átalakítása miatt Izrael nemzetközi viszonylatban egyre inkább  elszigeteltebbé válik.

Biden és Netanjahu

A fejleményekről az ujkelet.live tudósít. A miniszterelnök korábbi legendás diplomáciai kapcsolatai érezhetően gyengültek, közöttük a legfőbb szövetséges, az Egyesült Államok részéről a kormány alig három hónapos működése alatt fokozatos elhidegülés tapasztalható. Netanjahu legújabb miniszterelnöki kinevezése után esedékes fehér-házi meghívásáról, pedig egyre kínosabbá vált  Washington hallgatása.

A kormány igazságügyi reformja következtében kialakult polgárháborús helyzet kezelésére, és a független bíróság, illetve a demokratikus zsidó állam, mint a két országot összekapcsoló közös alapelv fontosságára a washingtoni adminisztráció többször is figyelmeztette Netanjahut. A védelmi rendszert veszélyeztető feszültség, a tüntetések illetve az országos leállás csúcspontján a miniszterelnök végül bejelentette a vitatott jogalkotási folyamat felfüggesztését, ideiglenesen. Washington üdvözölte a bejelentést a széles körű kompromisszum reményében.

Annak ellenére, hogy Netanjahu felajánlotta a kormány részéről a tárgyalás lehetőségét, eleve leszögezte, hogy a reform így vagy úgy a plénum elé kerül szavazásra. A szót alig 24 órán belül  tett követte, és a bírók kiválasztásának politikai alárendeléséről szóló törvény eredeti változata a Kneszet asztalára került, a kormány szerint mindössze technikai lépés gyanánt.

Ezenkívül, Washington nemtetszését Joáv Gallant, védelmi miniszter politikai okokból történő menesztése is kiváltotta. Mindezen történések hátterében a héber média folyamatos nyomása alatt Tom Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete tegnap reggel kijelentette, miszerint „biztos abban, hogy viszonylag hamar sor kerül” a látogatásra, néhány órával azután, hogy Netanjahu bejelentette, felfüggeszti az ellentmondásos igazságügyi reformtervet.

A Fehér Ház nem sokkal később azonban tisztázta, hogy bár várható a miniszterelnök vendégül látása a Fehér Házban, jelenleg nincs tervben.

„Netanjahu miniszterelnök washingtoni látogatása nincs tervben” – mondta a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. „Az izraeli vezetők Washingtonba történő látogatása nagy múltú hagyomány, és Netanjahu miniszterelnök is valószínűleg látogatást tesz valamikor.”

A végső nemleges választ, azonban maga Joe Biden amerikai elnök közölte szintén a késő esti órákban, miközben sürgette Netanjahut, hogy „tegyen ld” a jelenlegi igazságügyi reformterv megszavazásától, mondván, „nagyon aggódik” az izraeli demokrácia jóléte miatt, és hangsúlyozva, hogy Izrael „nem folytathatja ezt az utat.”

„Mint Izrael sok erős támogatója, én is nagyon aggódom. És aggódom azért, hogy tisztázzák ezt,” – mondta Biden az újságíróknak az izraeli demokráciáról és Netanjahu azon törekvéséről, hogy korlátozza az igazságszolgáltatás felügyeleti jogát, mielőtt felszállt a Raleigh-Durham repülőtéren.

„Nem folytathatják ezen az úton, és ezt világossá tettem” – mondta. Megjegyzése nyílt válságot tárt fel az amerikai-izraeli kapcsolatokban.

,,Remélhetőleg a miniszterelnök úgy fog cselekedni, hogy megpróbáljon valódi kompromisszumot kötni, de ez még várat magára” – mondta Biden, hangsúlyozva a “valódi” szót.

Ezenkívül, az elnök határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy meghívja-e Netanjahut a Fehér Házba, mondván: „A közeljövőben nem.”

Visszautasítva Biden példátlanul komoly figyelmeztetését, Netanjahu rögtön reagált, hangsúlyozva, hogy Izrael nem hoz döntéseket tengerentúli nyomás alapján, még a ,,legjobb barátok” miatt sem, és azt is leszögezte, hogy konszenzus útján igyekszik helyreállítani a ,,megfelelő egyensúlyt a három hatalmi ág között.”

„Izrael szuverén ország, amely döntéseit a népe akarata szerint hozza meg, nem pedig külföldről érkező nyomásra, beleértve a legjobb barátokat is.”

Teljes cikk

[popup][/popup]