Netanjahu-Bennett: Három órás koalíciós tárgyalás

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök péntek délután fogadta irodájában a Jamina elnökét, Naftali Bennettet.

Bennett és Netanjahu egy korábbi képen

„Egy célunk van: a lehető leggyorsabban megalakítani egy jó és stabil kormányt, amely gondoskodni fog Izrael Állam állampolgárairól. Nem fogunk kímélni erőfeszítéseket e cél elérése érdekében” – mondta Bennett a miniszterelnöki hivatalba belépve az újságíróknak – írja az ujkelet.live

Kettejük találkozója közel három órán át tartott, és Bennett szóvivője a következő nyilatkozatot adta ki:

„A megbeszélésen egy stabil kormány mielőbbi felállításának szükségességére és ennek különféle lehetőségeire összpontosítottak, tekintettel a fennálló politikai valóságra. A két fél megállapodott abban, hogy folytatják párbeszédüket, miközben szoros kapcsolatban maradnak.”

Szombat este Bennett a tervek szerint találkozik a Jes Atid vezetőjével, Jáir Lapiddal is.

Jaminás források csütörtökön azt nyilatkozták a médiának, hogy Bennett nem fogja ajánlani Lapidot és valószínűleg Netanjahut sem a miniszerelnöki posztra hétfőn Reuven Rivlin elnöknél. Becslések szerint saját magát fogja ajánlani, és jelenleg egy olyan koalíció létrehozásának lehetőségét vizsgálja, amelybe jobb- és baloldal pártok is helyet kapnak, mivel a Netanjahu által vezetett tömbnek nincs 61 támogatója a jelenlegi Kneszetben.

Lapid a maga részéről megkísérli meggyőzni Bennettet, hogy csatlakozzon a “változásblokk”-hoz, amely magában foglalja azokat a pártokat, amelyek bojkottálják Netanjahut és nem hajlandók az általa vezetett koalícióhoz csatlakozni.

Bár több riport is megjelent arról, hogy Lapid kész felajánlani Bennettnek a miniszterelnöki poszt megosztását úgy, hogy Bennett legyen az első a sorban, a Jamina hivatalos megkeresést ez ügyben állítólag még nem kapott.

[popup][/popup]