Netanjahu: Az iráni atomfegyverkezés megállítása fontosabb, még az Amerikával fenntartott kapcsolatoknál is

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedden kijelentette, hogy Izrael mindent megtesz az iráni nukleáris fenyegetés megszüntetése érdekében, akár az Egyesült Államokkal fenntartott létfontosságú kapcsolatok árán is.

,,Ha választanunk kell – remélem, hogy erre nem fog sor kerülni – a nagyszerű amerikai barátunkkal való súrlódás és az egzisztenciális fenyegetés megszüntetése között – az utóbbi lesz a fontosabb” – mondta Netanjahu egy ünnepségen, melyet a Moszad új vezetője, David Barnea tiszteletére rendeztek. A miniszterelnök szavait az ujkelet.live idézi.

A miniszterelnök szerint Izrael számára „egzisztenciális fenyegetés”, az iráni atomfegyverkezés, amely ellen szüntelenül harcolnunk kell.”

,,Ezeket a dolgokat elmondtam Joe Biden amerikai elnöknek, aki 40 éve barátom, és közöltem vele, hogy alkuval vagy anélkül, továbbra is mindent megteszünk, hogy megakadályozzuk Iránt, hogy atomfegyverekhez jusson. Irán ugyanis nem olyan, mint a többi ország, amely ma nukleáris képességekkel rendelkezik.”

Netanjahu nyilatkozatára reagálva Beni Gantz védelmi miniszter kijelentette, hogy bár ,,Irán veszélyt jelent a regionális stabilitás és a világbéke szempontjából”, az ,,Egyesült Államok Izrael legfontosabb szövetségese volt és továbbra is az lesz a térség biztonsági és katonai fölényének fenntartásában. A Biden-kormány Izrael igaz barátja.”

,,Izraelnek nincs és nem is lesz jobb partnere az Egyesült Államoknál. Ha vannak is nézeteltérések, azokat zárt ajtók mögött folytatott közvetlen párbeszéd útján kell megoldani, nem pedig konfrontatív megjegyzésekben, amelyek károsíthatják Izrael biztonságát”.

Teljes cikk

[popup][/popup]