Netanjahu az annektálásról: „Még nem kaptunk zöld utat a Fehér Házból”

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Járiv Levin Kneszet-elnök (Likud) vasárnap Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a telepesek vezetői közötti találkozón kijelentette, hogy Izrael „heteken belül” megteszi az első gyakorlati lépéseket Júdea és Szamária egyes részeinek annektálása felé – idézett az ülésen jelenlévő forrásokat a 13-as csatorna riportere.

Levin vezeti a Netanjahu által létrehozott térképészeti csapatot, mely a Trump-kormánnyal az annektálható területek meghatározásával foglalkozik. Az elmúlt néhány hónapban számos találkozót és telefonhívást tartott a kérdésről az Egyesült Államok izraeli nagykövetével, David Friedmannal és csapatával.

A koalíciós megállapodás Netanjahu és partnere, Beni Gantz (Kék-Fehér) között lehetővé teszi a miniszterelnök számára az annektálás szavazásra bocsátását a Trump-kormánnyal koordináltak szerint a kabinetben vagy a parlamentben már július 1-jén.

Netanjahu viszont tartózkodóbb volt az annektálási ütemtervvel kapcsolatban. A találkozón részt vevők szerint a miniszterelnök azt mondta a telepes vezetőknek, hogy még mindig nem kaptak „zöld utat” a Fehér Háztól ahhoz, hogy továbblépjenek az annektálási tervvel, és a részleteket és a térképeket még nem egyeztették a Trump-kormánnyal. Ugyanakkor Izrael azon dolgozik, hogy a „lehető legnagyobb területet” annektálhássa Júdea és Szamáriában.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Izraelnek meg kell ragadnia a lehetőséget. „Nem hagyhatjuk, hogy Trump azt gondolja, hogy nem vagyunk érdekeltek az annektálásban” mondta Netanjahu a riportban idézett források szerint.

Netanjahu továbbá azt mondta telepesek vezetőinek, hogy a Trump-kormány a béketervben egy „palesztin államra” utal, ám Izrael nem így határozza meg. Hangsúlyozta, hogy a kabinet annektálásról szóló határozata semmilyen módon nem utal arra, hogy izraeli megállapodik egy palesztin államról.

11 telepes vezető vett részt az ülésen, melyen Netanjahu és Levin mellett Cipi Hotovely (Likud) telepesügyi miniszter is jelen volt. A találkozón a polgármesterek többsége kifejezte támogatását a Trump-terv mellett.

A telepesekkel folytatott találkozás után Netanjahu találkozott Gantz védelmi miniszterrel és Gabi Askenázi külügyminiszterrel (Kék-Fehér), hogy megvitassák az annektálási tervet. Mind Gantz, mind Askenázi kifejezték mély aggodalmaikat és fenntartásaikat.

Teljes cikk

[popup][/popup]