Netanjahu: A tűzszünet nem a háború végét jelenti

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli erők súlyos csapást mértek a gázai Hamász és Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetekre a hétvégén, mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfő reggel.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter a tel-avivi Palmach Múzeumban 2018. december 23. Fotó: youtube screenshot

“Az elmúlt két napban erőteljes csapást mértünk a Hamászra és az Iszlám Dzsihádra, több mint 350 célpontot bombáztunk le, terrorista vezetőket és tisztviselőket támadtunk és terrorista központokat is megsemmisítettünk,” mondta Netanjahu, hozzátéve, a tüzszünet ellenére a harc még nem ért véget.

“A hadjárat még nem fejeződött be, ez türelmet és óvatos megítélést igényel. Felkészültünk a folytatására… A cél az volt, hogy gondoskodjunk a déli lakosok nyugalmáról és biztonságáról. Részvétemet küldöm a gyászoló családoknak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánok.”

“Netanjahu szavai nevetségesek. Az ellenállásnak sikerült elrettentenie az izraeli hadsereget. Azt üzenjük, hogy ez a kör véget ért, de a konfliktus nem ér véget jogaink visszanyeréséig,” nyilatkozta Sami Abu Zuhri Hamász-szóvivő az izraeli Kan közszolgálati műsorszóró szerint.

A tűzszüneti megállapodást likudos és ellenzéki képviselők valamint leendő koalíciós partnerek is kritizálták.

Palesztin média jelentések szerint Izrael és a gázai terrorista csoportok belementek az egyiptomi közvetítésű tűzszünetbe, ami 4:30-kor lépett életbe. Izrael nem erősítette meg hivatalosan a tűzszünet tényét, tartva magát irányelvéhez, hogy nem nyilatkozik a terrorista csoportokkal folytatott tárgyalásokról.

Az Izraeli Védelmi Erők reggelt feloldott az összes Dél-Izraelre kivetett biztonsági intézkedést az állítólagos tűzszünet érvénybe lépése után.

Beerseván, Szderotban, Javnéban és Kirját Malachiba a tanítás a megszokott rendben zajlik. A Gázai övezethez közel fekvő Eskol, Sá’ár Hanegev és Szdot Hanegev régiókban azonban hétfőn sem lesz iskola.

Gázai terroristák a hétvégén 48 óra leforgása alatt több mint 690 rakétát és aknavetőt lőttek ki Izraelre, a hadsereg válaszul 350 Hamászhoz és Palesztin Iszlám Dzsihádhoz tartozó terror célpontot semmisített meg a Gázai övezetben.

Teljes cikk

[popup][/popup]