Netanjahu a BBC-nek: “Abbásznak választania kell a béke és a Hamász között”

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Mahmúd Abbász palesztin elnöknek választania kell: vagy a Hamásszal köt megállapodást a kiegyezésről, vagy Izraellel a békéről, de mindkettő egyszerre nem lehetséges – mondta csütörtökön a BBC-nek az izraeli miniszterelnök.

benjamin_netanjahuBenjámin Netanjahu a BBC televízióban csütörtök este sugárzott interjúban a két fő palesztin politikai erő, a Fatah és a Gázát kormányzó, Izrael által terrorszervezetként számon tartott Hamász előző nap bejelentett kiegyezéséről azt mondta: Abbász “azokat az emberek ölelte keblére”, akik felesküdtek Izrael elpusztítására.
Netanjahu szerint a palesztin elnöknek példát kellene vennie Anvar Szadat néhai egyiptomi államfőről, aki ellátogatott Izraelbe és hitet tett a háborúskodás és a vérontás befejezése mellett.
Az izraeli miniszterelnök szerint Abbásznak fel kell mondania a Hamásszal kötött egyezséget ahhoz, hogy Izrael ismét tárgyalásokba bocsátkozzék a palesztinokkal. “Amíg én vagyok Izrael miniszterelnöke, soha nem tárgyalunk egy olyan palesztin kormánnyal, amely mögött a mi megsemmisítésünkre törekvő Hamász-terroristák állnak” – fogalmazott Netanjahu.
Az izraeli kormány csütörtökön bejelentette, hogy a Fatah és a Hamász kiegyezésére adott válaszlépésként felfüggeszti a palesztinokkal folytatott béketárgyalásokat.
A BBC riporterének felvetésre, hogy Nagy-Britannia is tárgyalt, sőt megállapodásra is jutott az észak-írországi brit fennhatóság ellen fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereggel (IRA), Netanjahu azt mondta: az IRA nem törekedett Nagy-Britannia megsemmisítésére, nem akarta Londont eltörölni a föld színéről. A Hamász viszont Gázából több mint tízezer rakétát lőtt ki izraeli városokra, iskolákra, gyermekekre.
Az izraeli miniszterelnök szerint az egész konfliktus központi eleme az, hogy a palesztin fél évtizedek óta nem hajlandó elismerni Izraelt zsidó államként. Most pedig a béke szempontjából hatalmas visszalépés történt, mivel a palesztin elnök már nem csupán elutasítja a zsidó állam elismerését, de összeállt “azokkal az emberekkel”, akik a zsidó állam teljes megsemmisítését akarják.
Netanjahu kijelentette: reméli, hogy Mahmúd Abbász meggondolja magát és visszafordul arról az útról, amelyen most elindult, mert ez fontos a béke szempontjából, Izrael szempontjából és a palesztin nép szempontjából is. A palesztinok ugyanis vagy “előrehaladnak a béke felé, vagy hátra, a Hamász felé, de egyszerre a kettő nem megy”.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]