Nemzetközi tiltakozó hullám Ben-Gvir Templom-hegyi látogatása nyomán

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nemzetközi elítélési hullámot okozott kedden Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter (Otzma Jehudit) látogatása az Al-Aksza mecsetnek otthont adó Templom-hegyen.

Ben-Gvir 15 perces látogatására a szent helyen reggel 7 óra körül került sor.

Héber sajtóértesülések szerint Izrael jordániai nagykövetét, Eitan Szorkiszt berendelték a jordániai külügyminisztériumba számonkérés céljából. Szorkisz azt mondta a jordánoknak, hogy Izrael továbbra is elkötelezett a status quo mellett, nem történt semmilyen kihágás, és izraeli miniszterek korábban is jártak a szent helyen.

Jordánia, Egyiptom, Törökország, az Egyesült Arab Emírségek és Franciaország izraeli nagykövetsége, valamint az Egyesült Királyság és a szaúdi külügyminisztérium is elítélő nyilatkozatot adott ki az ügyben – tudósít az ujkelet.live.

Érdekesség: Benjámin Netanjahu miniszterelnök jövő héten az Egyesült Arab Emírségekbe látogatott volna első hivatalos útjára, de kedden „logisztikai okok” miatt az utat elhalasztották. A Walla hírportál riportere szerint a tisztviselők tagadják, hogy bármi összefüggés lenne az utazás törlése és Ben-Gvir Templom-hegyi látogatása között.

Jichák Joszef szefárd főrabbi szintén bírálta a nemzetbiztonsági minisztert a látogatás miatt.

  • „Az izraeli kormányt képviselő miniszterként a főrabbinátus utasításai szerint kell eljárnia, amelyek régóta tiltják a Templom-hegy látogatását” – írta Joszef a Ben-Gvirnek címzett levelében.
  • A főrabbi felszólította Ben-Gvirt – aki rendszeresen járt a helyszínre, mielőtt miniszter lett volna –, hogy hagyjon fel ezzel, „hogy ne vezesse félre a nyilvánosságot”.
  • A főrabbinátus hivatalos álláspontja szerint a hely túl szent ahhoz, hogy a zsidók betehessék oda a lábukat, bár a nemzeti-vallási közösségben sok rabbi támogatja a látogatást.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője óva intett minden olyan lépéstől, amely veszélyeztetné a jeruzsálemi szent helyek status quo-ját.

„Az Egyesült Államok határozottan kiáll a status quo megőrzése mellett a jeruzsálemi szent helyek tekintetében” – áll a szóvivő közleményében.

„A status quót veszélyeztető minden egyoldalú lépés elfogadhatatlan” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok reméli és elvárja, hogy Netanjahu miniszterelnök megőrizze elkötelezettségét a status quo fenntartása mellett a Templom-hegy és más szent helyek esetében.

A nyugati és arab szövetségesek bírálata után a Miniszterelnöki Hivatal egyik tisztviselője kijelentette, hogy Netanjahu elkötelezett amellett, hogy „minden változtatás nélkül szigorúan megvédje a Templom-hegyi status quo-t”.

Teljes cikk

[popup][/popup]