Nemzetközi nyomásra Izrael feloldja a Palesztin Autonómia vámbevételeinek a zárlatát

Írta: http://izraeli-hirlevel.blogspot.hu/ - Rovat: Hírek - lapszemle

Binjámin Netanjáhu miniszterelnök magáévá tette Mose Jáálon honvédelmi miniszter, a hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat javaslatát, és úgy döntött, hogy Izrael folytatja a Palesztin Autonómia számára beszedett vámjövedelmek átutalását, amit az utóbbi hónapokban beszüntetett.
Mahmud-Abbasz-palesztin-elnok

Mahmúd Abbász gengszternek nevezte Izraelt

 

A PA Izrael által beszedett vámjövedelmeinek a befagyasztására válaszként került sor az Autonómia egyoldalú lépésére, amikor januárban felvételét kérte a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tagjai közé.

Az Egyesült Államok és az ENSZ pénteken üdvözölte Izrael döntését a befagyasztás feloldásáról.

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a nemzetközi nyomáson kívül humanitárius okok vezettek a döntéshez.

A január elseje óta eltelt közel három hónap alatt mintegy két és fél milliárd sékel halmozódott fel Izraelben, amely hiányzott a palesztin állam költségvetéséből.

Az átutalandó összegből levonják a PA jelentős tartozásait az izraeli áramszolgáltatónak, a vízműveknek és a kórházaknak.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Autonómia elnöke gengszternek nevezte Izraelt, amiért az a palesztin költségvetés kétharmadát visszatartotta. A Palesztin Autonómia emiatt 40 százalékkal csökkentette a közszolgák béreit.

Izraeli biztonsági értékelések szerint a PA jövedelmei nagyrészének huzamos kiesése az Autonómia széteséséhez vezethet, ami totális káoszt, és igen súlyos biztonsági kockázatot  idézhet elő a Nyugati Parton (Ciszjordániában).

A közpénzek “lenyúlása” Izraelben sem ismeretlen, ám míg itt inkább kivétel, a palesztinoknál, mondhatni, szabály. Az Autonómiában uralkodó korrupciót mind az adakozó államok, mind a belső ellenzék merészebb emberei gyakran szóvá teszik.

Az eredeti cikk itt olvasható.

[popup][/popup]