Németországban kér menedékjogot egy iráni cselgáncsozó

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) elnöke állítólag segített egy iráni dzsúdósnak Németországba repülni – ahol menedékjogért folyamodik -, miután Teherán nyomást gyakorolt rá, hogy veszítsen el egy mérkőzést múlt héten a tokiói világbajnokságon, hogy ne kelljen egy izraeli sportolóval megmérkőznie.

Saeid Mollaei iráni dzsúdós (Forrás: youtube)

Az IJF elnöke, Marius Vizer szombaton megerősítette a japán médiának, hogy Saeid Mollaei iráni dzsúdós biztonságban megérkezett Berlinbe, ahol menedékjogi kérelmet készül beadni.

Az Iran International szerint Vizer volt a szellemi atyja a “műveletnek”, „hogy Izrael kedvéért ártsanak Iránnak”, továbbá azt állította, hogy az IJF elnöke kapcsolatba lépett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

A hálózat szerint Vizer autót rendelt egy német biztonsági őrrel, hogy vegye fel az iráni dzsúdóst a versenyről, és vigye ki a repülőtérre.

“Ez az IJF és Izrael összeesküvése volt,” állította az Iran International.

Vizer azt mondta a japán médiának, hogy Mollaei megkereste őt és bizalmasan közölte, hogy az iráni kormány nyomást gyakorolt rá, hogy veszítse el az elődöntőt a belga Matthias Casse ellen, hogy elkerülje az izraeli Sagi Mukit a döntőben. Muki végül megnyerte a bajnokságot, és ezzel ő lett az első vb aranyat nyerő izraeli férfi dzsúdós. Vizer szerint Mollaei tájékoztatta, hogy Teherán még a családtagjaival is felvette a kapcsolatot, hogy további nyomást gyakoroljon a sportolóra, hogy veszítsen.

Vizer továbbá elmondta, hogy az IJF-nek szándékában áll engedélyezni Mollaei számára, hogy a jövőben a nemzetközi menekült csapat tagjaként versenyezzen a 2020-as nyári olimpián Tokióban.

Teljes cikk

[popup][/popup]