Németország továbbra is támogatja a Jad Vasém Intézetet

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: Hírek - lapszemle

Szerdai ülésén döntött a német kormány a Soá emlékét őrző Jad Vasém Intézet támogatásának meghosszabbításáról.

Heiko Maas külügyminiszter

Az utóbbi hetekben a német kormány is elsősorban a Covid–19 járvánnyal kénytelen foglalkozni: a fertőzés terjedésének lassítása, a gazdasági következmények enyhítése és az Európai Unión belüli koordináció folyamatosan napirenden van a kabinet ülésein. Már csak emiatt is különösen nagy értékű a – történetesen Pészach előestéjén – hozott határozat a Soá emlékét őrző Jad Vasém további tíz évre szóló, évi egymillió eurós anyagi támogatásáról. A Német Szövetségi Köztársaság egy államközi szerződés alapján 2012 óta támogatja a jeruzsálemi emlékhelyet. A megállapodás jövőre jár le. Az adományt elsősorban a holokausztról szóló dokumentumok világméretű kutatásának, digitális rögzítésének és internetes közzétételének, valamint pedagógusok képzési programjainak finanszírozására fordítják. A folytatásáról szóló egyezményt még mindkét félnek alá kell írnia.

Heiko Maas szövetségi külügyminiszter kijelentette, hogy az emlékmű támogatása Németország különleges felelőssége, egyben az Izraellel fenntartott kivételes kapcsolat megerősítése. A Jad Vasém letéteményese a jövőbeli emlékezésnek, amikor már nem lesz szemtanú, aki személyesen tudna beszámolni a Soá borzalmairól. „Aki valaha is ott állt a Jad Vasém Nevek Csarnokában, a számtalan meggyilkolt ember fényképe alatt, az tudja, hogy minden egyes történet, melyet megmentettek a feledés elől, kortanúvá tesz minket”, írja a Bild című napilap hasábjain.

Kijelentésével Maas a Nobel-békedíjas publicista Elie Wiesel gondolatát viszi tovább: „Aki valaha is meghallgatott egy tanút, maga is tanúvá válik.”

A külügyminiszter írásában arra is felszólít, hogy az emberek határozottan lépjenek fel, amikor ismét zsidókat támadnak meg a nyílt utcán, vagy amikor a színtiszta antiszemitizmust Izrael kritikájának álcázzák. „Szolidárisnak lenni az áldozatokkal és bátornak az elkövetőkkel szemben – ez ma az emlékezés.” Felhívásának az ad szomorú aktualitást, hogy az országban az antiszemita megnyilvánulások száma tavaly tovább emelkedett 2018-hoz képest.

 

Címkék:Jad Vasém, Németország

[popup][/popup]