Németország az IHRA soros elnöke

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: Hírek - lapszemle

Ma veszi át Németország az IHRA éves elnökséget Luxemburgtól.

Egy 1997-es tanulmány megállapította, hogy egyre kevesebb fiatalnak vannak ismeretei a holokausztról. Ennek hatására kezdeményezte 2000-ben Göran Persson akkori svéd miniszterelnök egy, a Soá emlékezetének fenntartásával, oktatásával és kutatásával foglalkozó nemzetközi munkacsoport létrehozatalát. Perssonnak sikerült Bill Clinton akkori amerikai elnököt és a brit miniszterelnököt, Tony Blairt is megnyernie az ügynek. Még ugyanabban az évben elkezdte munkáját Stockholmban egy 46 ország képviselőiből álló munkacsoport, mely a holokauszt emlékének életben tartása, az antiszemitizmus, és általában a rasszizmus elleni küzdelem mellett kötelezte el magát. Az IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance, azaz Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség) működését eleinte nem sokan észlelték. Változás akkor állt be, amikor összeállították az antiszemitizmus munkadefinícióját. Eddig már 24 IHRA-tagállam vette át a jogilag nem kötelező érvényű meghatározást.

Michaela Kücher

Az IHRA ma 37 tagországgal rendelkezik. Közöttük van hazánk is. Ezen kívül nyolc megfigyelő ország és nyolc állandó nemzetközi szervezet, mint például az Egyesült Nemzetek Szervezete, az UNESCO és az Európai Unió is részt vesz a munkában. Fő munkacsoportjai az alábbi témákkal foglalkoznak: oktatás, múzeumok és emlékművek, roma népirtás, antiszemitizmus és holokauszt-tagadás.

Az évente váltakozó elnökséget kedden vette át Németország. A kormány részéről a kapcsolattartó Michaela Kücher, a Szövetségi Külügyminisztérium zsidó szervezetekkel, holokauszt emlékezettel, antiszemitizmussal, valamint szinti és roma nemzetközi ügyekkel foglalkozó felelőse. Küchler elmondása szerint mindenekelőtt a holokauszt tagadása és relativizálása elleni küzdelemre fognak összpontosítani. Ehhez egy nemzetközi munkacsoport felállítását tervezik. A másik súlyponti téma továbbra is az oktatás. Az IHRA már eddig is számos ajánlást fogalmazott meg tanároknak és tantervek készítőinek a holokauszt tanításáról. „Meg kell őriznünk az áldozatok emlékét. Alapvető fontosságú, hogy a fiatalabb nemzedékeknek bemutassuk a holokauszt során elkövetett emberiség elleni bűncselekményeket, valamint a szintiket és romákat ért népirtást”, jelentette ki a diplomata asszony. „Meg kell érteniük az ilyen tendenciák mögött meghúzódó folyamatokat, és meg kell tanítani őket az ellenük való fellépésre”, tette hozzá.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Josef Schuster üdvözölte a terveket: „Az utóbbi idő antiszemita eseményei megráztak bennünket. Nagyon aggasztóak azok a tanulmányok is, amelyek a diákok holokausztról szóló ismereteinek hiányáról tanúskodnak. A német IHRA-elnökség lehetőséget kínál arra, hogy országunkban és határainkon túl is minél többféle eszközzel küzdhessünk antiszemitizmus ellen, és egyben erősíthessük a Soá emlékét.”

[popup][/popup]