Nem újdonság: az Amnesty Internataional apartheiddel vádolja Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Amnesty International kedden közölte, hogy Izrael 1948-as megalakulásától fogva ,,az elnyomás és zsarnokoskodás rendszerét” gyakorolja a palesztinok felett, amely megfelel az apartheid nemzetközi meghatározásának.

Az AI dokumentumát az ujkelet.live ismerteti a Times of Israel cikke lapján.

Az Izrael ellen megfogalmazott vád érvényes mind határain belül, mind Júdea és Szamáriában és a Gázai övezetben. A csoport azonban Izraelt nem az apartheid Dél-Afrikával hasonlította össze, hanem a nemzetközi egyezmények alapján értékelte Izrael politikáját.

A jelentés közzététele előtt Izrael „hamisnak, elfogultnak és antiszemitának” nevezte azt, és azzal vádolta a szervezetet, hogy veszélyezteti a zsidók biztonságát szerte a világon. A jogvédő szervezet annak ellenére hozta nyilvánosságra a dokumentumot, hogy Izrael felszólította, hogy ne tegye meg.

„Az Egyesült Államoknak, az Európai Uniónak és tagállamainak, valamint az Egyesült Királyságnak, de azoknak az államoknak is, amelyeknél folyamatban van a kapcsolatok megerősítése – például egyes arab és afrikai államoknak… – fel kell ismerniük, hogy Izrael apartheid bűncselekményeket és más nemzetközi bűncselekményeket követ el” – olvasható a jelentésben.

Az Amnesty felszólította ezeket a szereplőket, hogy „vessenek be minden politikai és diplomáciai eszközt annak biztosítására, hogy az izraeli hatóságok végrehajtsák az ebben a jelentésben körvonalazott ajánlásokat, és vizsgálják felül az Izraellel folytatott együttműködést és tevékenységet annak biztosítása érdekében, hogy azok ne járuljanak hozzá az apartheid rendszerének fenntartásához”.

Az Amnesty International azt is közölte, hogy a globális közösségnek le kell állítania Izrael fegyverekkel és katonai segítséggel való ellátását.

„Végül felszólítja az államokat, hogy vezessenek be és hajtsák végre az izraeli telepekről származó termékek tilalmát” – olvasható a jelentésben.

Agnes Callamard

Az Amnesty főtitkára, Agnes Callamard kedden kiadott közleményében kijelentette, hogy Izrael fajilag diszkriminálja a palesztinokat. Visszautasította a szervezet ellen felhozott elfogultsággal kapcsolatos vádakat.

„Akár Gázában, Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordánia [Júdea és Szamária] többi részén, akár Izraelben élnek, a palesztinokat alsóbbrendű faji csoportként kezelik, és rendszeresen megfosztják jogaiktól” – mondta Callamard. „Izrael kegyetlen szegregációs, birtokba vételi és kirekesztési politikája az ellenőrzése alatt álló összes területen egyértelműen apartheidnek minősül.”

,,Az izraeli hatóságok reakciója összhangban van a hasonló jelentésekre adott reakcióikkal” – mondta.

,,Nem lepődtünk meg, és felkészültünk” – mondta Callamard, azzal vádolva a Külügyminisztériumot, hogy megszegte a jelentés embargóját, amelyet kedd reggel kellett közzétenni.

„Elismerjük a zsidó nép önrendelkezési jogát” – hangoztatta. ,,Elismerjük Izrael zsidó államként való létezését.”

A négy év alatt összeállított, 278 oldalas jelentés nyilvánosságra hozatalával a londoni székhelyű csoport más jogvédő csoportokhoz csatlakozott az Izrael elleni vádakat illetően.

Izrael visszautasít minden apartheiddel kapcsolatos vádat, mondván, saját arab állampolgárait egyenlő jogok illetik meg. Izrael azt is megjegyzi, hogy a békefolyamat csúcspontján, az 1990-es években korlátozott autonómiát biztosított a Palesztin Hatóságnak, és 2005-ben kivonta katonáit és telepeseit Gázából.

A csoport rámutat a szerintük diszkriminatív politikákra Izraelen belül és Kelet-Jeruzsálemben, valamint az izraeli blokádra a Gázai övezet felett, amelyet 2007 óta a Hamász terrorszervezet irányít. Izrael szerint az Egyiptommal közösen alkalmazott blokádra azért van szükség, hogy megakadályozzák a zsidó állam elpusztítására törekvő terrorcsoportokat, hogy felfegyverezzék magukat a támadásokhoz.

A csoport arra is rámutat, hogy szerintük Izrael de facto annektálja Júdea és Szamáriát, ahol katonai uralmat tart fenn, általános ellenőrzést gyakorolva a terület nagy részén, miközben aktívan építi és bővíti a zsidó telepeket, amelyeket a nemzetközi közösség többsége illegálisnak tart.

Jelentésében az Amnesty az ilyen politikákat Izrael 1948-as megalakulására vezeti vissza. Körülbelül 700 000 palesztin menekült el vagy került kiutasításra az Izrael függetlenségének kikiáltása körüli háború során, amikor a szomszédos arab országok megtámadták, megfogadva, hogy letörlik a születőben lévő zsidó államot a térképről. Ők tették ki az akkori palesztin lakosság mintegy 80%-át a mai Izrael területén.

Ma az izraeli araboknak állampolgárságuk van, beleértve a szavazati jogot is, és néhányan a politika, az üzleti élet, a jog, az orvostudomány és a szórakoztatás felső szintjére jutottak. De összességében továbbra is diszkriminációval kell szembenézniük olyan területeken, mint a munkaerő- és lakáspiac.

Teljes cikk

[popup][/popup]