NEM! az antiszemitizmusra – lép a német kormányzat

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Antiszemitizmus elleni központokat tervez létrehozni a német szövetségi kormányzat, amelyeknek azokat az antiszemita incidenseket lehetne jelenteni, amelyeket a büntetőjog nem szankcionál – mondta el a Rheinische Post című regionális lapban pénteken megjelent interjúban Felix Klein, a német kormány antiszemitizmus elleni kormánybiztosa.

Felix Klein

Klein azt szeretné, ha már idén működni kezdene a rendszer, és minden nagyobb városban létrejönnének ezek a központok. A projektet a családügyi minisztérium költségvetéséből fogják finanszírozni, és a berlini antiszemitizmus-kutató és információs központ fog mintaként szolgálni az intézmények működéséhez.

“Nem szabad megengedni, hogy a társadalomban közöny alakuljon ki az antiszemitizmus bármilyen formájával szemben” – húzta alá Klein a düsseldorfi lapnak.

A kormánybiztos szerint elsőként azt kell meghatározni, hogy mi tartozik azoknak az antiszemita incidenseknek a körébe, melyeket a büntetőjog még nem szankcionál. Felix Klein például a sértegetést, a falfirkákat és heccelést is idesorolja. De Klein az antiszemita bűnügyi statisztikák pontosítását is célul tűzte ki.

Keveset tudni az antiszemitizmus társadalmi térnyerésének okairól, mondta, de úgy érzi, mintha erősödne a zsidóellenesség. Egyre gyakrabban érkeznek hírek iskolákban történő antiszemita incidensekről. Ezek többnyire muszlim bevándorlókhoz köthetők.

Áprilisban az döbbentette meg a német közvéleményt, hogy Berlinben a nyílt utcán ütött meg övvel egy arab fiatal egy kipát viselő izraelit. A múlt héten szíriaiak bántalmaztak egy Dávid-csillagos nyakláncot viselő másik szíriait.

Csütörtökön pedig egy kipát viselő amerikai professzort sértegetett egy palesztin származású fiatal, aki régóta Németországban él. Kipáját is leverte. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy a kiérkező rendőrök összekeverték a támadót és az áldozatot, és a professzor ellen kezdtek intézkedni, meg is ütötték.

Címkék:antiszemitizmus, Németország

[popup][/popup]