Antiszemita támadás Bonnban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Szerda délután egy húsz év körüli „palesztin származású német” rátámadt egy ötven éves izraeli filozófiaprofesszorra, aki a bonni egyetemen készült előadást tartani. Az áldozat kipát viselt, amit a támadó leütött a fejéről, megütötte a professzort miközben azt kiabálta: „No Jews in Germany!”

Az eset szerdán korán délután történt, az Amerikában élő professzor és kísérője az egyetem épülete előtti Hofgarten parkban sétáltak. Egyszer csak hozzájuk lépett egy idegen férfi, megjegyzést tett a professzor kipájára, sértő szavakat szólt, majd leütötte áldozata fejéről a kipát, lökdöste majd megütötte a professzort, miközben azt kiabálta: „Ki a zsidókkal Németországból!”

Az áldozat kísérője hívta a rendőrséget, miközben a két férfi dulakodott. A támadó a sziréna hangját hallva futásnak eredt, a professzor üldözte, a kiérkező rendőrség pedig a nyomukba eredt. Felszólításukra a professzor (aki feltehetőleg nem tudott németül) nem állt meg, mire a rendőrök, akik őt vélték a támadónak, a földre teperték, megbilincselték, és mivel a professzor védekezett még arcul is ütötték. Végül kísérője magyarázta el a helyzetet a rendőröknek. Ezután vették őrizetbe a rendőrök a támadót, akit „palesztin hátterű német”-ként azonosítottak. Az illető már ismert volt a rendőrség előtt erőszakos cselekmények és kábítószerügyek nyomán. Mikor felmerült a gyanú, hogy kábítószeres befolyásoltság alatt állhat, vizsgálatra beutalták egy pszichiátriai klinikára.

A bonni rendőrség szóvivője később elnézést kért a „borzasztóan sajnálatos” esetért. A rendőrök ellen vizsgálatot indítottak.

A Bild cikke nyomán jég

Címkék:antiszemita támadás, kipa, palesztin származású német

[popup][/popup]