„Nem antiszemiták a magyarok”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„A belső ellenzék és Köves Slomóék nem két külön entitás – ez ugyanaz a kör. A magyar kormányt sajnos ez a kör informálja. Rosszul, egyoldalúan és hamisan. Azért szemeltek ki engem céltáblának, mert a szervezetünket így lehet a legkönnyebben gyengíteni. Legalábbis így gondolták. Mint a bowlingban – a középső bábut kell jól eltalálni, hogy dőljön az egész.”

Fotó: Válasz Online/Vörös Szabolcs

Terjedelmes interjút adott a Válasz online portálnak Heisler András, a Mazsihisz elnöke. Az alábbiakban egy részlet olvasható a Stumpf András által jegyzett interjúból.

– Szemkápráztató ez a felújított zsinagóga, de őszintén: mi szükség van rá kőhajításnyira a világ második legnagyobbjától, a Dohány utcaitól?

– Nyilvánvaló hazugság lenne azt állítani, hogy azért van szükségünk erre itt, a Rumbach Sebestyén utcában, mert nem férünk el a többi zsinagógában. Elférünk. Csakhogy ebből semmiképp sem konkurens zsinagógát akarunk létrehozni. Van több mint százezer zsidó itthon, Magyarországon, de csak töredéküket tudjuk elérni. Ebben a házban, amely az Együttélés Háza lesz, a kiállítás a zsidó–nem zsidó szimbiózisról szól majd, szélesebben értelmezve pedig a zsidók egymáshoz való kapcsolódását is igyekszik majd segíteni. A legfelső szint a 16 zsidó ifjúsági és civil szervezetet tömörítő Mozaik HUB otthonaként fog szolgálni – ilyennel a Dohány utca már csak adottságai miatt sem rendelkezik.

– Az említett zsidó–zsidó együttélés most finoman szólva sem problémamentes.

– Sosem volt az. A zsidóság mindig sokközpontú volt. Így alakult ki háromezer évvel ezelőtt. A központok között pedig mindig voltak és ma is vannak nézeteltérések – amíg ezek normális keretek között maradnak, nincs is semmi gond.

– Ma normális keretek között vannak?

– Nem. Ma egészen elképesztő dolgok történnek a zsidó közéletben.

– Amiért a Mazsihisz belső ellenzéke, a konkurens Köves Slomóék és a magyar kormány is önt teszi felelőssé.

– Jól hangzó felsorolás, de a belső ellenzék és Köves Slomóék nem két külön entitás – ez ugyanaz a kör. A magyar kormányt sajnos ez a kör informálja. Rosszul, egyoldalúan és hamisan. Azért szemeltek ki engem céltáblának, mert a szervezetünket így lehet a legkönnyebben gyengíteni. Legalábbis így gondolták. Mint a bowlingban – a középső bábut kell jól eltalálni, hogy dőljön az egész.

– Közben meg könnyen kijátszható kártyalapokat ad ellenfelei kezébe? A közpénzeket osztó Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) ülésén például nem támogatta a holokauszt-túlélőknek járó Covid-segélycsomagot.

– Szerintem ha egy zsidó vezetőnek van véleménye, mondja el. Ne féljen. Talán Bibó mondta: „Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni”. Én nem vagyok hajlandó félni. Mindig nyíltan elmondom, amit gondolok.

– Szóval elismeri, hogy nem támogatta a döntést, csak nehogy Orbánéktól kapjanak valami jót a túlélők?

– Dehogy ezért. Szakmai véleményt fogalmaztam meg. Azt javasoltam, ne mindenki kapjon, ne egységcsomag érkezzen minden túlélőnek, hiszen többségük szerencsére családban él megfelelő szociális körülmények között. Most az én anyukám is fog kapni kézfertőtlenítőt meg tíz maszkot? Nyilván örül majd neki, de szüksége nincs rá, mert van neki amúgy is. A szociális támogatás alapja pedig a rászorultság kell, hogy legyen. Erre tettem javaslatot, ezt sikerült az ön által is említett módon kiforgatni. Nyár óta tart az említett kör démonizálási kísérlete, de egyre inkább úgy érzem, sikertelenül.

Teljes cikk

[popup][/popup]