Egyelőre nem állítják fel a német megszállás emlékművét – Frissítve!

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

nacimegszallas

Az emlékmű látványterve

Kiszivárgott hírek szerint úgy döntött a kormány, hogy a választások utánra halasztják az emlékmű ügyét.

Ezt a lépést nyilván az emlékmű körül kialakult, nemzetközivé terebélyesedett botrány kényszerítette ki, valamint a Mazsihisz és más zsidó szervezetek reakciói, amelyek a Holokauszt emlékév bojkottját helyezték kilátásba, ha nem tudnak a kormánnyal megállapodásra jutni. Az emlékmű felállításán túl a zsidó szervezetek még két vitás pontban kívánnak rendezést elérni: Szakály Sándor történész visszahívását a Veritas Intézet éléről, aki az 1941-es kamenyec podolszki deportálásokat “idegenrendészeti akciónak” nevezte, valamint beleszólási jogot a Sorsok Háza elnevezésű Holokauszt emlékhely tematikájának kialakításába.

A miniszterelnöki hivatal sajtóirodája ugyanakkor nem erősítette meg egyelőre a hírt és Rogán Antal is cáfolta a lapértesülését, amely szerint az április 6-ai parlamenti választásig biztos nem állítják fel a német megszállás emlékművét. Azt mondta: “ilyen szóba sem került, semmilyen formában”

Csütörtökön találkoznak a zsidó közélet képviselői Lázár Jánossal, és egyeztetnek a nyitott kérdésekről, hét végén pedig a Mazsihisz küldöttgyűlése dönt a meghirdetett bojkottról, illetve arról, visszaadják-e az emlékév programjainak pályázaton elnyert támogatását.

Az érsekújvári zsidó közösség után a Frankel Leó úti zsinagóga Alapítványa is lemond a pályázaton elnyert összegről – adták hírül közleményükben -, ha nem sikerül rendezni a vitatott kérdéseket. Zsidó civilszervezetek is fontolgatnak hasonló lépéseket.

Feltehető, hogy a kormány további kompromisszumos javaslatokat terjeszt elő a hét folyamán, hogy tompítsa a kirobbant konfliktust.

[popup][/popup]