“Nem a holokausztról, hanem az életről szól”

Írta: parameter.sk - Rovat: Hírek - lapszemle

Dunaszerdahely és Komárom zsidó közösségéről jelent meg kiadvány.Pénteken a Vermes-villában mutatták be az Elveszett város projekt Dunaszerdahely és Komárom városok zsidó közösségének életét feltáró fejezetét.

dunaszerdahely_komarom_zsidok_kiadvany

(fotó: parameter.sk)

A projektet Miloš Žiak, a kezdeményező Szlovák-Izraeli Kereskedelmi Kamara elnöke mutatta be. Elmondta, hogy 2010-ben az Elveszett város – Bratislava-Pozsony-Pressburg néven indult a projekt, amely azóta számos kiadványt élt meg. Őt Eduard Nižňanský, a Komenský Egyetem történész-professzora, a kiadványok védnöke előadása követte.

Hájos Zoltán polgármester üdvözölte, hogy a kiadványok bemutatójára Dunaszerdahelyen kerül sor, hangsúlyozva, hogy 70 évvel ezelőtt a város lakosságát is nagy sokk érte a zsidók deportálása miatt. „Fontos, hogy ezek a kiadványok eljussanak a fiatalokhoz, mivel sokan abból fakadóan, hogy nem ismerik a holokauszt következményeit, bagatellizálják a történteket. Fontos, hogy a fiatalság tanuljon, és tudja, hogy a társadalmi konfliktushelyzetek megoldását nem erővel kell kivívni” – jelentette ki.

Szeptember 9., a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából került bemutatásra a Komárom – Város a határon, illetve a Dunaszerdahely – Kis Palesztina című elektronikus kiadványok bemutatására szerzőik, Miroslav Michela, valamint Simon Attila történészek által.

Michela emlékeztetett, hogy a nagyobb történetek már mindenki számára ismertek, de a helyi történelem ismeretlen, és ezen szándékoztak változtatni. „Ezeket tudjuk összekötni saját mindennapi tapasztalatainkkal, a helyszínekkel, hidakkal, járdákkal, amelyeken mi is haladunk. Ez ösztökél arra, hogy másképp lássuk a dolgokat.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]