Négyen meghaltak a washingtoni Capitolium ostrománál

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az amerikai törvényhozás két háza szerdán közös ülést tervezett, hogy hitelesítsék Joe Biden elnökké választását. Ez ellen a republikánusok egy része tiltakozni akart, nem akarták elfogadni azon államok eredményt, amelyekben Donald Trump elnök szerint elcsalták a választást. 

Washingtoni zavargások 2021. január 6.

Közben odakinn Trump-párti tüntetést tartottak – foglalta össze az eseményeket ma reggeli híradásában a 24.hu – ezen az elnök is felszólalt. A tüntetés zavargássá fajult, sokan betörtek a  Capitolium épületébe, az üléstermekbe is bejutottak.

Egy nőt a biztonságiak lelőttek, ő később a kórházban meghalt. Három további halálesetről is beszámoltak később amerikai források.

Az épület előtt is összecsaptak a rendfenntartó erők a tüntetőkkel, több rendőr is megsérült, legalább kettő közülük kórházba is került. A tüntetők az üléstermeken kívül irodákba is bejutottak.

Legalább 52 embert letartóztattak, közülük 47-et a kijárási tilalom megszegése miatt. Fegyvereket is lefoglaltak a hatóságok.

A Capitoliumhoz mozgósították a Nemzeti Gárdát, valamint az FBI különleges egységét, Washington polgármestere pedig kijárási tilalmat jelentett be.

A Republikánus Nemzeti Bizottság épületénél csőbombát találtak, a demokraták központjánál is gyanús csomagra bukkantak.

Helyi idő szerint este nyolcra a törvényhozók visszatértek a szavazatok összeszámolásához. Előtte már több republikánus képviselő is bejelentette: mégsem kérdőjelezik meg a választás eredményét.

Teljes cikk

[popup][/popup]