“Ne igyál előre a medve bőrére!” – Netanjahu visszaszólt Naszrallahnak

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Két nappal Hasszán Naszrallah Hezbollah-vezér figyelmeztetését követően, hogy egy háború az USA és Irán között Izrael elpusztítását eredményezheti, Benjamin Netanjahu miniszterelnök azzal fenyegette a terrorista csoportot, hogy támadás esetén döntő csapást mér Libanonra.

Benjamin Netanjahu a Nevatim légibázison, háttérben az F-35-ös vadászrepülőgép 2019. július 9. Fotó: youtube

„A hétvégén hallottam Naszrallah arrogáns szavait a támadási terveiről,” mondta Netanjahu vasárnap a heti kabinetülés kezdetén. „A tisztázás végett, ha a Hezbollah ostobaságra adja a fejét és megtámadja Izraelt – intézkedni fogunk, és Libanonra döntő erejű katonai csapást mérünk. De Naszralláhval ellentétben nekem nem áll szándékomban részletesen bemutatni a tervünket. Legyen elég annyi, hogy Naszrallah éveken át ásott terroralagutjait napok alatt megsemmisítettük. Ahogy a mondás tartja – ne igyál előre a medve bőrére.”

Naszrallah az Al-Manar TV-ben pénteken sugárzott interjúban azt mondta, ha kitör a háború az USA és Irán között „Teherán kegyetlen és erőteljes bombázásra képes Izrael ellen… Amikor az amerikaiak megértik, hogy ez a háború elpusztíthatja Izraelt, újra átgondolják.”

Két hete egy vezető iráni törvényhozó azzal fenyegetett, hogy Izrael „fél órán belül” megsemmisül, ha az Egyesült Államok megtámadja az Iszlám Köztársaságot.

Naszrallah egy térképen mutogatja, hol fognak csapást mérni Izraelre

„Ha az USA megtámad bennünket, Izrael hátrelevő ideje csupán fél óra lesz,” mondta a Mehr hírügynökség szerint Mojtaba Zolnour, az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának elnöke.

Naszrallah ugyanakkor azt állította, a regionális szereplők a háború megkadályozásán dolgoznak.

„Kollektív felelősségünk a térségben, hogy megakadályozzunk egy amerikai háborút Iránnal,” hozzátéve, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek nem érdekeltek a konfliktus kitörésében.

Naszrallah a Hezbollah katonai képességeivel kapcsolatban azt mondta, jelentős fejlődésen mentek keresztül a terrorszervezet és Izrael közötti 2006-os háború óta.

„A fegyvereink mind minőségben, mind mennyiségben fejlettebbek, precíziós rakétáink és drónjaink is vannak.”

Izrael becslései szerint az Irán támogatta csoport több mint 100 000 rakétából és lövedékből álló arzenállal rendelkezik.

Teljes cikk

[popup][/popup]