Natan Sharansky kapja 2020-ban a “zsidó Nobel-díjat”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Natan Sharansky egykori szovjet disszidensnek ítélték a Genezis-díjat 2020-ban, melyet gyakran “zsidó Nobel-díjnak” is neveznek, közölte a Genesis Prize Foundation kedden.

Nathan Sharansky

Sharansky előtt Robert Kraft filantróp, Natalie Portman színésznő, Anish Kapoor művész, Itzhak Perlman hegedűművész, Michael Bloomberg New York ex-polgármestere, és Michael Douglas színész-rendező kapta meg az egy millió dollárral járó díjat, melyet olyan személyeknek adnak, akik kiemelkedő szakmai teljesítményükkel a zsidó nemzedék következő generációjára inspirálóan hatnak, és elkötelezettek a zsidó értékek és a zsidó nép iránt – írja az ujkelet.live

„A díj elismeri Sharansky rendkívüli élethosszig tartó küzdelmét az emberi jogokért, a politikai szabadságért, valamint a zsidó népért és Izrael Államért tett szolgálatát,” olvasható a nyilatkozatban. A díjátadó ünnepségre 2020. június 18-án kerül sor Jeruzsálemben.

Jichák Hercog, aki Sharanskyt váltotta a Jewish Agency élén, és a díjazottakat kiválasztó bizottság vezetője, Sharanskyt „egy igazi zsidó hősnek és rendkívüli embernek” nevezte.

„A Szovjetunióban asszimilált zsidóként felnevelve, Izraelnek köszönhetően fedeztem fel zsidó identitásomat és a zsidó néphez tartozást” – mondta Sharansky. „Ez az Izraelhez fűződő kapcsolat erőt adott nekem és másoknak a zsidók és más népek jogaiért való küzdelemhez, akiktől megtagadták az alapvető szabadságot.”

„Ma, amikor az antiszemitizmus egyre inkább növekszik mind a politikai balról, mind a jobbról, a zsidó nép egysége és Izraelhez fűződő kapcsolatunk nagyon fontos. Egyesülnünk kell és egy népként kell harcolnunk az antiszemitizmus és az Izrael delegitimizálása érdekében tett veszedelmes erőfeszítések ellen.”

Sharansky, híres szovjet politikai fogolyként, 1986-ban kilenc év munkatábor és több hónapos éhségsztrájkok után alijázhatott Izraelbe. Ép elméjét a magánzárkában töltött időben fejben lejátszott sakk partikkal őrizte meg. „Több ezer partit játszottam, és mindet megnyertem.” mondta a The New York Timesnak 1996-ban, abban az évben, amikor sikerült legyőznie Gary Kasparov sakkbajnokot.

Izraelben a volt Szovjetunió zsidóinak millióit képviselte a politikai arénában, akiknek egy része a kommunizmus bukása után követte őt. A Kneszetben és különféle miniszteri posztokon is szolgált, majd a Jewish Agency vezetője lett.

[popup][/popup]